Лазаровден в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"

30 ученички от Габрово са част от „Училище за лазарки“ в „Етър“-а

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Лазаровден в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"
Лазаровден в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

30 девойки от габровски учeбни заведения ще се включат в „Училище за лазарки”, което традиционно се организира от Етнографски музей на открито „Етър” в Габрово. Момичетата ще бъдат обучени на обичаите, свързани с Лазаровден, и на самия празник на 31 март ще направят възстановка в музея.

На 31 март в ЕМО „Етър” ще има две възстановки – от 11:30 и от 13:30 часа.

Обличането на малки момиченца в народни носии няма нищо общо с Лазаровден

Обичаят Лазаровден днес се представя на много места в България, но в „Етър”-а е запазен неговият истински смисъл. С лазаруване в миналото българите са представяли готовите да се омъжат девойки пред обществото. Обличането на малки момиченца в народни носии и представянето им за лазарки няма нищо общо с традициите на българския народ, уточняват от първия у нас музей на открито.

Мома, която не е лазарувала, няма право да се омъжи – и още от празника Лазаровден

Девойките от „Училище за лазарки” получиха вече първия си теоретичен урок. Те разбраха, че Лазаровден е един от най-обичаните пролетни момински празници. Винаги е една седмица преди Великден, в събота.

В българската традиция мома, която не е лазарувала, няма право да се омъжи. От този момент придобива нов социален статус, вече публично може да се момее, да се хваща на хорото, да се гизди.

Вярва се, че лазарките играят за берекет. Пропуснат ли някоя къща, в нея не влиза нито имането, нито късметът. Затова обхождат цялото село и влизат във всяка къща. Пропускат само дом с покойник до една година. Смята се, че където минат лазарките, след тях върви плодородието.

За празника са характерни три обредни момента – лазаруването, избирането на кумица, т.нар. кумичене, и обредния танц буенек. И трите са свързани с прехода от моминство към любовта и задомяването. Пеят различни песни за семейството и получават като дарове яйца, брашно, плодове. Колкото по-пълна е лазарската кошница, толкова по-голямо ще е плодородието.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.