Коледари на Етъра

„Етър“-а търси коледари сред учениците в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Коледари на Етъра
Коледари в ЕМО „Етър“. Снимка: ЕМО „Етър“

Част от екипа на Етнографски музей на открито „Етър” представи „Училище за коледари” пред ученици от Габрово. През изминалата седмица от музея посетиха различни класове от Националната Априловска гимназия в Габрово, съобщават от ЕМО „Етър“.

В коледуването могат да се включат само момчета, каквато е българската традиция. Коледарите са момчета, които след коледуването могат да се женят.

„Училището за коледари“ се провежда всяка година в музея на открито. Момчетата се обучават в продължение на няколко седмици, след което правят генерална репетиция – обикновено на Игнажден.

На 26 декември 2018 г. участниците в „Училището за коледари” ще пресъздадат обичая в Етнографски музей на открито „Етър”.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.