Клуб „Вторник кино“ представя „Умберто Д.“ и залеза на неореализма

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

"Умберто Д." в клуб "Вторник кино"
„Умберто Д.“ в клуб „Вторник кино“

Клуб „Вторник кино“ в галерия „Орловска 10“ продължава с месеца на италианския неореализъм. На 19 април от 19:30 ч. посетителите ще могат да гледат филма „Умберто Д.“.

Това е един от най-мрачните, но и един от най-прочувствените филми на италианския неореализъм. Героят на лентата – старец, загубващ своето достойнство и желание за живот и търсещ утеха единствено във вярното си куче – се явява обобщаващ образ на италианските пенсионери, доведени до просешка тояга в следвоенна Италия. Филмът отразява лицемерието и жестокостта на обществото към малкия човек и е една от етапните творби на своите автори – драматурга Чезаре Дзаватини и режисьора Виторио де Сика.

За съжаление обаче „Умберто Д.“ е създаден в началото на 50-те години на миналия век, когато Италия започва да се съвзема икономически и на песимистичното послание на филма се гледа с лошо око. Властите – в лицето на небезизвестния Джулио Андреоти (тогавашен държавен подсекретар, отговарящ за културата) – правят всичко възможно да ограничат разпространението му, което показва, че с подобряването на условията на живот в Италия темите и идеите на неореализма вече се считат за неудобни. Затова мнозина признават „Умберто Д.“ за „лебедовата песен“ на течението италиански неореализъм, но то в никакъв случай не заглъхва – не само защото белезите му се чувстват в италианското кино и до ден днешен, а и защото влияе на много творци по цял свят при формирането на националните им кинематографии, споделят организаторите на клуб „Вторник кино“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.