Уличният фестивал 6Fest пренесе карнавалния дух на Габрово в Пловдив (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Уличният фестивал 6Fest Габрово, създаден от габровеца Момчил Цонев, гостува за първи път в Пловдив и творческия квартал Капана на 28 септември. 6Fest е единственият габровски фестивал със самостоятелно издание в официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата.

Деца, родители и възрастни изпълниха основната фестивална локация “Ядрото” в Капана в съботния ден. Сред публиката имаше и маскирани, особено сред децата. Те бяха се включили в кампанията на 6Fest “Заедно на Карнавал”. Фестивалът призова и публиката да дойде с карнавални костюми и маскирани, за да превърнем заедно – каквото е мотото на Пловдив 2019 – Капана в Душата на Карнавала.

Първи на сцената на 6Fest излязоха младите артисти от Куклен театър “Мале-Мале” (София). Те изиграха спектакъла си “Концертът на куклите”.

Куклен театър „Мале-Мале“ на уличен фестивал 6Fest в Капана, Пловдив, 28.09.2019 © 6Fest

Следобедната програма на 6Fest започна с пловдивската театрална компания “Soulmade” – баща и дъщеря Гъделеви показаха марионетното си шоу.

Театрална компания Soulmade на уличен фестивал 6Fest в Капана, Пловдив, 28.09.2019 © Ванеса Попова

С напредването на деня публиката ставаше все повече, докато цялото пространство на “Ядрото” загъмжа от хора.

Уличен фестивал 6Fest в Капана, Пловдив, 28.09.2019 © Ванеса Попова

Артистите от Цирк “Играчка-Плачко” жонглираха с бухалки, караха колело на една гума, но най-опасният и зрелищен номер беше с участието на доброволец от публиката и… жонглиране с ножове.

Цирк „Играчка-Плачко“ на уличен фестивал 6Fest в Капана, Пловдив, 28.09.2019 © Ванеса Попова

В същото време, по улиците на Капана, двама магьосници от Quick Hands Project показваха улична магия с карти. Това е магьосническата формация от Габрово, чийто най-известен представител е Дани Белев.

Quick Hands Project на уличен фестивал 6Fest в Капана, Пловдив, 28.09.2019 © Ванеса Попова

През Капана преминаха и двама артисти на кокили от Театър на огъня и сенките Fireter от София. Минувачите бяха привлечени от триметровите пъстроцветни пеперуди, сякаш излезли от приказките.

Театър на огъня и сенките Fireter на уличен фестивал 6Fest в Капана, Пловдив, 28.09.2019 © Ванеса Попова

Силвия и Боби от цирк “Вариете План Б” пристигнаха от Варна и смаяха публиката с акробатичните си номера. Силвия показа уникални умения с камшик, а Боби се оказа превъзходен акробат, дори с огън.

Цирк „Вариете План Б“ на уличен фестивал 6Fest в Капана, Пловдив, 28.09.2019 © Ванеса Попова

Уличният фестивал 6Fest завърши с две огнени шоута. Свистящ огнен камшик озари “Ядрото” по време на огненото шоу на “Вариете План Б”.

Цирк „Вариете План Б“ на уличен фестивал 6Fest в Капана, Пловдив, 28.09.2019 © Ванеса Попова

Атракцията на огненото шоу на цирк “Играчка-Плачко” беше дервишки танц с кристална топка и… горяща шапка.

Цирк „Играчка-Плачко“ на уличен фестивал 6Fest в Капана, Пловдив, 28.09.2019 © Ванеса Попова

Четвъртият уличен фестивал 6Fest беше част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Припомняме, че през 2017 и 2018 г. уличният фестивал 6Fest имаше три издания в Габрово – две паралелно с Карнавала и едно есенно издание. Фестивалът доведе в Габрово български и чуждестранни улични артисти, а сред най-впечатляващите събития бяха танцово шествие на младежки групи през центъра на града, каскада от летящ балон на магьосника Дани Белев от Quick Hands Project и светлинен парад на кокили на Театър на огъня и сенките Fireter.

Създател на 6Fest е габровецът Момчил Цонев, който освен да организира уличен фестивал има и множество други културни проекти в родния си град. През последните месеци се занимава и с няколко национални инициативи като “Нощ на историите”, “Стародумци”, “Добрите българи” и новия исторически сайт stornik.org. Тази година той получи две престижни отличия за културната си дейност – “Най-изявените млади личности на България” от Международната младежка камара и отличието “40 до 40” за млади лидери.

Още снимки от 6Fest в Капана, Пловдив може да видите тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.