ЕМО "Етър" през зимата © ЕМО "Етър"

Зарезански обичаи, вино и вход свободен за посетителите на ЕМО „Етър“ на 14 февруари

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

ЕМО "Етър" през зимата © ЕМО "Етър"
ЕМО „Етър“ през зимата © ЕМО „Етър“

Пред Саковата къща в ЕМО „Етър“ ще се извърши обредно зарязване на лоза, избиране на „цар“ на лозята, а присъстващите ще бъдат почерпени с вино. Това ще се случи на 14 февруари, когато празнуваме по стар стил българския празник Трифон Зарезан. От музея на открито обявяват вход свободен.

От 10:30 часа фолклорната група при читалище „Отец Паисий-1922“ от село Богатово ще представи традиционна обредност, свързана с Трифон Зарезан, съобщават от първия у нас музей на открито.

На Трифон Зарезан колкото по-пиян е „царят“, толкова по-голямо ще е плодородието

Според етнографски източници за Габровския край най-ранният пролетен празник Зарезан или Трифон Зарезан е празнуван на 14 февруари. Посветен на лозарите и на лозята, той е отбелязван предимно в селата с развито лозарство. В своето етнографско проучване „Традиционен бит, обичаи и вярвания в Габровско“ Стефан Моллов посочва, че това са селата: Враниловци, Армени, Лоза, Поповци, Прахали, Киевци, Русевци, Здравковец, Влайчовци, Гиргини, Гарван, Янковци.

Обредността на този празник не се отличава с пищност, в нея има няколко основни момента – „зарязване“ на лозето, избиране на „цар“ на лозята, а денят завършва с буйна веселба.

Рано сутринта стопанката приготвя прясно изпечен хляб, печена кокошка или свинско месо, напълва бъклицата с вино, слага всичко това в шарената торба на стопанина и го изпраща на лозето.

Там той символично „зарязва“ лозите, като отрязва по няколко пръчки от три лози, които се поливат с вино от шарената бъклица, за да се роди много грозде. След зарязването всички мъже се събират и избират „цар“ на лозята. Това е стопанинът с най-добре гледано лозе и най-хубаво вино.

На главата на „царя“ поставят корона от сплетени лозови пръчки. След това слагат обща трапеза и започва веселба. Накрая натоварват „царя“ на шейна, теглена от лозарите. С песни и свирни всички се връщат в селото, където минават от къща на къща и всеки стопанин черпи най-напред „царя“, а после и всички останали с вино или ракия.

Смята се, че колкото по-пиян е „царят“, толкова по-голямо ще е плодородието. Царят остава такъв до гроздобера. В някои села около поставена на мегдана бъчва с вино през деня се извивали хора, другаде празнували с музика на богати трапези по домовете.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.