Трифон Зарезан в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"

Имате ли руйно вино, дайте го на нас! EМО „Етър“ отпразнува Трифон Зарезан (СНИМКИ)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Трифон Зарезан в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"
Трифон Зарезан в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

Възстановката на групата от село Богатово пред Саковата къща в ЕМО “Етър” припомни на посетителите на музея традициите на празника Трифон Зарезан.

Когато нещо е истинско, успява да влезе в сърцата на хората и да им въздейства. В Казахстан няма традиции, свързани с виното, но групата млади хора от тази страна са очаровани от древната традиция, която могат да видят в ЕМО “Етър”. Момичетата и момчетата провеждат свое обучение в Техническия университет в Габрово.

Няма как да не дегустират виното, с което от екипа на ЕМО “Етър” черпят гостите си на Трифон Зарезан. Няма и как да не се снимат с групата от село Богатово, която направи възстановката. Младежите дори заснеха цялата обредност с мобилните си телефони, за да я показват на своите приятели в социалните мрежи.

Трифон Зарезан в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"
Трифон Зарезан в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

Ето и как премина възстановката на групата от село Богатово:

“Хайде мъжо, време е да изберете “Цар на виното”, нарежда Рада Николова на мъж, облечен в народна носия. Доброто му настроение е подсилено от менчето с червено вино, което неговите съселяни често-често му подават.

Рада Николова, както повечето жени, не оставя нещата на случайността и въпреки че предлага на участниците във веселието да бъде избран “Цар на виното”, до гласуване не се стига. Самата тя посочва собствения си мъж за такъв.

“Ти ще си “Царя”, защото нашето вино е най-хубаво”, отсича жената и с този въпрос е приключено.

Титлата се дава на някой от участниците в празника Трифон Зарезан и колкото по пиян се прибере той на този ден в къщи, толкова по-богата е годината. Традиция, съхранена от векове, с която българите почитат светеца.

Трифон Зарезан в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"
Трифон Зарезан в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

На празника, който в миналото се провежда там, където са селските лозя, не само се яде и пие, но се пеят и песни, някои с доста провокативни текстове.

Имате ли вино, имате ли вино? Имате ли руйно вино, дайте го на нас!

Руйно ли е то, руйно или не, Щом се казва руйно вино, дайте го на нас!

Имате ли моми, имате ли моми? Имате ли млади моми – дайте ги на нас!

Млади ли са те, млади или не, Щом се казват млади моми – дайте ги на нас

Имате ли булки, имате ли булки? Имате ли щедри булки – дайте ги на нас!

Трифон Зарезан в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"
Трифон Зарезан в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

Въпросът дали изразеното желание за млади моми и булки не ги кара да ревнуват, разсмива жените от богатовската група, които смело твърдят, че не виждат нищо лошо да се съчетават два празника в един – на виното Трифон Зарезан и на любовта Свети Валентин.

“Нека годината да е щастлива, да сме живи и здрави”, пожелават на своите зрители в ЕМО “Етър” участниците във възстановката.

Преди да дойдат в етнографския музей на открито, те отбелязват Трифон Зарезан с хората от цялото село. Това става в началото на февруари. Показаната в “Етър”-а възстановка не е просто игра, а реалност от живота в селата от региона.

Годината ще е много богата, защото избрания от тях “Цар на виното” е бил доста пиян. Истинско шоу обаче представил мъжът на една от участничките във възстановката на “Етър”-а – Йорданка Гечева. Той играл ръченица с чаша върху главата си, като не разлял нито капка, въпреки че му се наложило да прави резки подскоци и приклякания.

Йорданка обещава да го доведе следващата година в музея, за да покаже как се танцува с пълна с вино чаша върху главата. Уменията си той придобил още като ерген, а вече 50 години Йорданка не само не му пречи да ги развива, а напротив – стимулира го и му се радва.

По информация на ЕМО „Етър“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.