Ангел Иванов

Един от най-силните дебюти – „Техническа проверка“ на Ангел Иванов с премиера в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ангел Иванов
Ангел Иванов. Снимка: Явор Ворце Михайлов

Младият габровец Ангел Иванов се завръща в Габрово, за да представи дебютната си книга, сборника с разкази „Техническа проверка“. Премиерата е на 10 януари (четвъртък) от 18:30 часа в Художествената галерия „Христо Цокев“ (Етаж 3 – зала „Проф. Минчо Минчев“) на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ 10 в Габрово.

В „Техническа проверка“ са събрани истории за пътя към Пътя, или за крачещия между физическото и духовното човек. Известният писател Деян Енев споделя, че за него това е може би най-силният разказвачески дебют, който е чел през последните години.

Ангел Иванов тръгва от Априловската гимназия, преминава през Факултета по журналистика в Софийския университет и „Господари на ефира“, но за себе си допълва, че също така е копирайтър на свободна практика, обича да пътува на автостоп из цяла Европа и е бил пилигрим на Божи гроб.

Книгата „Техническа проверка“ ще представи „небрежният енциклопедист“, както го нарича в един свой текст Ангел Иванов, габровецът, за когото дори Животът е jam session – Цветомир Цанков, или просто Цецо Джаза.

Ще има и изненади, лаконично допълва авторът.

"Техническа проверка". Автор: Ангел Иванов
„Техническа проверка“. Автор: Ангел Иванов

Деян Енев: Може би най-силният разказвачески дебют през последните години

„В тези близо 50 разказа Ангел Иванов показва изумителна способност да гледа и да вижда, да слуша и да чува, да говори с точните думи или да мълчи. Той не се прави на голям писател, който ще слиса изведнъж всички; той е пуснал житейската река да тече през младата му душа и просто ни показва находките си. Затова и неговите разкази не робуват на клишета, те черпят сокове и от пътеписа, и от репортажа, и от импресията, и от миниатюрата. Но невероятният усет към детайла, умението му да описва хората, перипетиите им и изтичащото време в един ненадеен миг зазвучават в тях с органова мелодия и без значение кое е онова нещо, което е превърнало вътре земята в небе – дали детството, дали жената, или Бог, ни се дава да видим кое остава в потока на изтичащото време и кое безвъзвратно изчезва.

Това е може би най-силният разказвачески дебют, който съм чел през последните години.“

Деян Енев

Ангел Иванов – от Априловската гимназия до „Господари на ефира“ и Божи гроб

Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г. Възпитаник е на Национална Априловска гимназия. Гордее се с факта, че източното крило на емблематичната училищна сграда е построено от неговия прапрапрадядо уста Продан Колев. Завършва “Журналистика“ в СУ “Св. Климент Охридски“. Като студент става един от създателите на студентското радио “Реакция“ в Софийския университет. Няколко години е телевизионен сценарист в предаванията “Ку-Ку Презареждане“ и “Господари на ефира“. Публикувал е в печатни и онлайн медии, сред които списание “Джамборе“, сп. “Мениджър“, Webcafe, Actualno, КлинКлин, портал Православие.бг, Кинематограф.бг и др.

За себе си Ангел споделя, че е работил още като наемник и надничар в завод за метали, рецепционист в хижа, гардеробиер в НДК, пазач в склад за топло и хидроизолации в ЖК “Люлин” 3 и копирайтър на свободна практика. Пътувал е на автостоп из България, Балканите, Европа и Азия. Бил е пилигрим на Божи гроб, из Светите земи и Света гора Атон (няколко пъти). Част от тези многобройни пътувания са описани в настоящия сборник. Опитва се да бъде православен християнин, но невинаги му се получава. Споделя, че би искал да се завърне там, където никога не е бил, но обикновено се чувства като състезател по спортно ориентиране, който се е загубил в хотела след закуска, преди старта на надпреварата.

Сборникът с разкази “Техническа проверка“ е неговата дебютна книга, която съдържа текстове, писани през последните 12 години.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара и номиниран за "Будител на годината 2020" в кампанията на Българското национално радио. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.