Драматичен театър Пловдив с премиера на пиеса от Рачо Стоянов

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Драматичен театър Пловдив поставя на сцена един от образците на българската драматургия – пиесата „Майстори“ от Рачо Стоянов. Двете премиерни представления ще се изиграят на 11 и 12 януари от 19 часа в Голямата зала на театъра, съобщават от Община Пловдив.

Режисурата и сценографията са на Асен Шопов, костюми – Цвета Маринова, фотограф Георги Вачев, плакат – Георги Вачев и Явор Димитров. В пиесата ще видим актьорите Симеон Алексиев, Русалина Чапликова, Константин Еленков, Мария Сотирова, Явор Бахаров, Мария Генчева, Добрин Досев, Валери Кьорлински, Марин Младенов/ Красимир Василев, Петър Тосков, Стефан Попов, Николай Станчев.

Пиесата „Майстори“ превръща историята за двамата дърворезбари Найден и Живко и тяхното съперничество за сърцето на Милкана в драма с антични размери. Красотата като вдъхновение и красотата като жертва е възелът на конфликта в тази класическа творба на Рачо Стоянов. За да се изправи зрителят пред вечния български въпрос – непременно кръвта ли е спойката на българския градеж; задължително ли е иконостасът на мъжа и твореца да е вдигнат върху женските сълзи и болка.

Премиерата се случва точно на 70-тата годишнина от смъртта на драматурга, починал в София на 12 януари 1951 г. Рачо Стоянов е роден в Дряново на 7 октомври 1873 г. Учи в Априловската гимназия в Габрово. Големият успех за Р. Стоянов идва именно с драмата „Майстори“, с която се открива сезонът в Народния театър в София през 1927 г.

Работил е във Варна като чиновник и актьор в пътуваща театрална трупа (1903). След разпадането й през 1904 се премества в София и работи като коректор във в. „Ден“ (1904–1910), бил е библиотекар в Народното събрание (1910–1914) и в Българско книжовно дружество (сега БАН) (1914–1926), коректор в Дирекция на обществената обнова (1934–1935), журналист е във вестниците „Мир“, „Македония“ „Знаме“ и „Слово“. Драматичният театър в Габрово носи неговото име.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.