Татяна Цанкова с годишната награда „Златен век“ на Министерството на културата

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Татяна Цанкова с наградата "Златен век" © ДХС
Татяна Цанкова с наградата „Златен век“ © ДХС

Дългогодишният директор на Дома на хумора и сатирата в Габрово н.с. Татяна Цанкова получи годишната награда “Златен век” – печат на Симеон Велики и грамота на Министерството на културата. Наградите „Златен век“ се връчват по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Лично министърът Вежди Рашидов награди Татяна Цанкова за приноса й в развитието на българската култура и духовност. Награждаването беше на 18 май, Международен ден на музеите.

В своето благодарствено слово г-жа Цанкова припомни, че целият й творчески и трудов път е свързан с Дома на хумора, в който тя постъпва на 22 години и който напуска на 64 години.

Татяна Цанкова с наградата "Златен век" © ДХС
Татяна Цанкова с наградата „Златен век“ © ДХС

През 1993 г. след спечелен конкурс Цанкова заема директорския пост и успешно ръководи Дома в продължение на 23 години. През това време уникалната институция се преобразува в музей, обогатява фондовете си, организира успешни издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата и на Националната среща-наддумване „Благолаж“, подготвя и представя стотици изложби в страната и чужбина, развива богата научна и издателска дейност и посреща многобройни туристи от  десетки държави.

Татяна Цанкова е многократно награждавана за постигнати успехи и е носител на престижни отличия. Включена е в VII издание на Международния справочник „Кой кой е в света на жените професионалистки“ и в изданието „Великите жени на 21 век“ на Американския биографичен институт. През 2015 г. Общинският съвет – Габрово й връчва Почетен знак на Габрово за приноса й в издигане на авторитета на Дома на хумора и за утвърждаване на марката Габрово като световна столица на хумора.

Екипът на Дома на хумора и сатирата й честити заслуженото високо отличие и й пожелава здраве, успехи във всяко бъдещо начинание  и много поводи за усмивки в ежедневието.

По информация от Министерство на културата и Дарина Маринчевска – Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.