Събор на майсторите на народни музикални инструменти в Трявна през май

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

tryavnaВторият национален събор на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие“ ще се проведе в Трявна на 13 май, съобщават организаторите от „Музикална компания Родолюбие – Габрово“.

Първият събор се състоя на 5 септември 2015 г. в Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово. На събора през миналата година участваха 22 майстори от цялата страна.

На второто издание ще участват над 30 майстори на народни музикални инструменти от цялата страна. Съборът ще бъде открит на в 18:00 ч. от кмета на Община Трявна Дончо Захариев, който е патрон на събитието. Съборът ще започне с концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив.

На 14 май от 10:00 ч. с водосвет ще започне вторият ден от събора. На площада пред часовниковата кула в Трявна, в специално уредени шатри, майсторите ще представят своите творения.

Съборът има конкурсен характер. По предварително зададен критерий ще бъдат оценявани и обявени най-добрите инструменти за 2016 година в категориите гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан. Отличените от журито инструменти ще бъдат изкупени от организаторите и те ще допълнят вече съществуващата “Колекция на народни музикални инструменти“.

Специално за събора и неговите гости демонстрация за правене на родопска гайда ще представи майсторът от Смолян Христо Топчиев.

Награждаването и закриването на събора ще бъде в 17.00 ч. на 14 май с фолклорна програма и мегданско хоро.

Национален събор на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие“ се реализира по идея на журналиста и народен музикант Николай Христов – Габровеца.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.