Образователна програма „В света на старопланинската архитектура“ © ЕМО Етър

Българи и чужденци се учат в „Етър“-а как се строи според старите български техники

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Образователна програма „В света на старопланинската архитектура“ © ЕМО Етър
Образователна програма „В света на старопланинската архитектура“ © ЕМО Етър

Как се строи според старите български техники – на това се учат хора с различни професии в ЕМО „Етър“, участници в образователната програма „В света на старопланинската архитектура“ в музея на открито в Габрово. Обучението им дава умения да направят сух градеж от камък, да изплетат  плет и да изработват сглобки. За трета година събитието се провежда в „Етър“-а, организатор е сдружение „Мещра“, съобщават от музея.

Серхио де Лос Сантос – архитект от Далас, познава България благодарение на съпругата си, която е родена тук. Тексасецът има малка компания, чийто бизнес е свързан с професията му на архитект. Съпругата на Серхио де Лос Сантос разбира за образователната програма и го убеждава да се присъедини. Серхио отчита, че обучението в ЕМО „Етър“ ще му е от полза. Вероятно не точно за архитектурните проекти, по които работи, но за съхраняване на културното наследство. Американецът споделя, че е важно децата му да обичат културата на страната, от която е тяхната майка. Двете му дъщери знаят български език и имат приятели тук, а къщата им в Далас е с български елементи.

Александра Димитрова от Варна има намерение да закупи стара къща. Интересува се от постройки, създадени с естествени материали. Според нея хората, които живеят в такива домове, са по-здрави. Александра се учи на суха зидария. Не смята, че е трудно, определя този занаят като интересен.

Обучението в образователната програма „В света на старопланинската архитектура“ включва два модула. Участниците изслушаха лекции от специалисти – архитекти и историци, запознати с използваните техники за изграждане на различни съоръжения в миналото. Практическата част се реализира на поляната в ЕМО „Етър“, където всеки участва в създаването на сух каменен градеж, учи се да плете плет и да прави дървени сглобки.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.