Клуб „Млади възрожденци“ в НАГ се срещна с Васил Василев

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Вдъхновяващо слово за родолюбието и принадлежността, наситено с примери от древността до днес, от българската до световна история, от собствения мироглед до идеалите в съвременния свят, произнесе председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев пред членовете от клуб „Млади възрожденци“ от Националната Априловска гимназия в Габрово.

Срещата на Васил Василев с членовете на клуба, ръководена от учителите по история и цивилизации Пенка Петрова и Силвия Стоянова, се състоя на 15 май в двора на гимназията.
В алеята до паметника на благодетеля Васил Априлов Василев разговаря повече от час с „младите възрожденци“.

Председателят на „Васил Левски“ използва митологичния образ на Антей като класически пример за принадлежността и връзката с родната земя и като контрапункт на избора, който правят млади хора, напускайки България в търсене на по-добра реализация и по-добър живот:

„Няма един човек, дори и сред тези, които са станали богати, намерили си място сред американското, френското, английското и т. н. общества, да не гледат на него като на чужденец. Колкото и да напреднете в някаква област, да станете големи изследователи, лекари, адвокати, професионалисти… винаги ще бъдете някъде отстрани. Там, където можете да покажете, да разгърнете цялата си енергия и да получите признание за това, което сте, е Тук. Защото душата на човек се пълни, когато е Тук. Знаете мита за сина на Гея и Зевс – Антей, непобедим и страшно силен. Херкулес разбрал, че силата на Антей идва от земята, която е негова майка. Херкулес го хваща, вдига го от Земята, Антей губи силата си и го удушава. Човек като загуби връзката си със земята, губи част от силите си, енергията…“
Не дидактично, а загрижено и с призив към младите хора Василев говори за отговорността на всеки човек към собствената държава, за отговорността на лидерите и партиите, за избора и труда на новите поколения.

Василев припомни примерите на героизъм по време на Априлското въстание, Сръбско-българската и Балканските войни, идеалите на възрожденските дейци и строителите на съвременна България.
От своя страна „Младите възрожденци“, които работят в тясно сътрудничество с общинските комитети „Васил Левски” и са под методическото ръководство на Общобългарския комитет, проявиха интерес към бъдещите прояви на „Васил Левски“.

Василев сподели, че след дългата пандемична ситуация с вълнение е очаквал срещата с клуба в Габрово, особено със Стефан Георгиев и Христиан Атанасов от Националната Априловска гимназия, които спечелиха първа и втора награда за есе в националния ученически конкурс на тема: „150 години българска национална революция“.

Пенка Петрова разказа за работата на „младите възрожденци“ в клуба, който е учреден през 2014 година и има успешно сътрудничество с габровския комитет „Васил Левски“ с председател Даниела Цонева (негови представители също участваха в срещата). Членовете на клуба са познати на обществеността, защото на всички важни годишнини и исторически чествания дават почетен караул, много често с движение „Традиция“.

Техните участия в национални и общински конкурси винаги са отбелязани с награда и висока оценка. Марчела Драганова и Мария Големинова заслужиха втора награда (грамота и камера – дрон) в Националния конкурс, посветен на 180-та годишнина от рождението на Левски. Стефани Минчева спечели първо място в конкурса на тема „Искам да ти кажа, Апостоле“. Разказът на Ива Денизова „Две хубави очи, душата на герой“ е отпечатан в сборника „Ние, младите възрожденци“ , съдържащ произведения, посветени на Левски. Сега очакват резултатите от националния ученически конкурс за авторска приказка на тема „Вълшебството на буквите“.

В края на срещата председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ връчи членските карти на участниците в Клуб „Млади възрожденци“ към НАГ, подари им сборници, съдържащи патриотични произведения и творби на членове на клубовете в цялата страна.

Текстът е публикуван във в. „100 вести“, бр. 93, 17 май 2021 г.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.