Среща в НМО за създаването на център "Музейно училище" в Габрово

Музеи и галерии от област Габрово застанаха зад идеята на НМО за „Музейно училище“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

 

Среща в НМО за създаването на център "Музейно училище" в Габрово
Среща в НМО за създаването на център „Музейно училище“ в Габрово © НМО

Директорът на Национален музей на образованието в Габрово Мая Карагьозова представи идейния проект за създаване на Център и интернет платформа „Музейно училище” пред музейната колегия в област Габрово. „Музейно училище“ е партньорска инициатива на НМО Габрово и Регионалното управление на образованието – Габрово.

Срещата-разговор се проведе на 23 октомври в библиотеката на НМО и в нея участваха инициаторите на проекта и представители на EМО „Етър”, МАИР „Боженци”, Исторически музей – Севлиево, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, Музей ”ДХС”, Интерактивен музей на индустрията Габрово, ХГ „Христо Цокев” и детска градина „Младост” – Габрово, съобщават от НМО.

Целта на регионалния център е координация между музея и училището в помощ на учителите и педагогическите специалисти за представяне и ползване на културното наследство в образователния процес. Мотивиращият момент за учителите е дейността на Центъра да бъде обвързана с процеса на кариерното развитие и нормативното регламентиране на уроци в музея и музейни уроци в училище.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Инициират национална платформа и център „Музейно училище” в НМО Габрово

Информация за инициативата е представена на Парламентарната комисия по науката и образованието към 44-то Народно събрание, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Областен управител – Габрово, Националното издателство за образоване и наука „Аз Буки”, които са приветствали идеята – подчерта Карагьозова.

Децата се отегчават в музеите, учителите не са заинтересовани

Музейните специалисти от областта открито говориха за проблемите  в работата с ученическата аудитория – предлагане на едни и същи занимания, които отегчават децата (например във всички музеи се рисува); много малък процент на заинтересованост от страна на учителите; неефективно протичане на летните занимални; заплащането на вход като пречка за провеждане на урочна дейност в някои музеи и други.

Обединяващото мнение е, че идеята може да е успешна, само ако процесът е двустранен, да се работи съвместно, за да се срещнат потребностите на учителите с предлаганите образователни програми.

Габровският регион притежава огромен потенциал. Музеите и  галериите в областта са един уникален, увлекателно написан, богато илюстриран учебник по история, етнография, архитектура, изобразително изкуство, литература, география, археология от палеолита, през античността, Средните векове и Възраждането до наши дни.

Тази обективна даденост според директора на НМО Мая Карагьозова е шанс регионът да създаде модел за взаимодействие между музеите и училището, свързано с кариерното израстване на педагогическите кадри.

До 15 ноември участниците в срещата ще подготвят информация какво предлагат отделните музеи и галерии в областта като начална стъпка за следваща обща среща с представители на педагогическата общност.

Областният управител на Габрово също подкрепи идеята за „Музейно училище“

Областният управител Невена Петкова подкрепи създаването на Център „Музейно училище“ в Габрово

Георги Маринов, началник на Регионалното управление на образованието – Габрово,  разясни как може да се обвържат музейните образователни програми и съвместните дейности музей-училище с професионалното израстване и колко е важно учителят да знае, че кариерното му развитие е подкрепено институционално – от РУО, от Областна управа, от община, от музей.

Информация за дългогодишно партньорство между НМО и ДГ „Младост”  с ефект върху професионалното развитие представиха Павлина Минковска, директор на ДГ „Младост”, и Ставрина Григорова, учител в детската градина.

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.