София филм фест гостува в Габрово в края на юни

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

София филм фест гостува в Габрово за 12-та поредна година. Зала „Възраждане” отново ще бъде домакин на кинопрожекциите в рамките на три дни в края на месец юни.

Цената на билета е 4 лв., а абонаментната карта за всички седем прожекции е на стойност 19,60 лв.

Програма 24 юни

„София филм фест в Габрово“ започва на 24 юни в 18:00 часа с пълнометражния дебют на Павел Г. Веснаков „Уроци по немски“. Филмът беше показан за първи път пред българските зрители в конкурсната програма на 25-ия София филм фест през март и бе удостоен със Специалната награда на журито, както и на Наградата на ФИПРЕССИ. Филмът получи международно признание в края на 2020 г. – световната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор.

„Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов.

В Габрово ще дойдат специални гости – представители на екипа, реализирал дебютния пълнометражен филм на Павел Г. Веснаков.

На 24 юни от 20:30 часа ще видим новия филм на Агнешка Холанд „Шарлатан“, който беше включен в шортлиста за международен Оскар 2021. Историята, развиваща се на фона на тоталитаризма през 50-те години, проследява съдбата на един човек, надарен с необикновени възможности. Филмът е вдъхновен от живота на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува хората. Сред високопоставените му пациенти е и президентът на Чехословакия Антонин Запотоцки. След като Запотоцки умира, Миколашек е арестуван от комунистическия режим и върху него се стоварват жестоки обвинения.

Програма 25 юни

През втория фестивален ден 25 юни от 18:00 часа ще гледаме „Туве“ на Зайда Бергрот. Този филм разказва част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората световна война носи усещане за творческо вдъхновение. Стремежът към свобода на Туве е подложен на изпитание, когато тя се запознава с театралната режисьорка Вивика Бандлер. Любовта ѝ към Вивика е силна и всепоглъщаща, но Туве осъзнава, че чувствата, за които копнее, трябва да бъдат взаимни. Докато се бори с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока. Един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот. Именно това е началото на прочутите и обичани в цял свят муминтроли… Книгите на Туве Янсон са издавани в България през годините и в партньорство с „Жанет 45“ София филм фест е приготвил специални изненади за всички почитатели на мумините.

На 25 юни в 20:15 часа ще гледаме една от най-обсъжданите филмови творби на 2020 и 2021 г. – „Още по едно“ на изкусния датски разказвач Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли, получи Оскар за най-добър международен филм, четири награди на Европейската филмова академия – най-добър филм, сценарий, режисура и актьор, и е един от трите филма, номинирани за Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2021 г. Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават и да трансформират част от реалността. „Нашата амбиция беше да направим филм за живеенето. За загубените вдъхновение, любопитство, желание да поемаш рискове и да изследваш непознатото. Тези четирима учители просто се оказват в затворения кръг на непрестанно повторение и ежедневна рутина“, споделя Винтерберг.

Програма 26 юни

В третия фестивален ден 26 юни ни очаква традиционен киномаратон. София филм фест започва в 11:00 часа с увлекателна анимационна история, дело на френските майстори на рисуваното кино Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. „Пътешествието на принца“ е дублиран на български език и е подходящ не само за деца, а и за всички майки, татковци, баби и дядовци. Филмът разказва за приключенията на възрастен потомък на знатен маймунски род, който попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том и родителите му – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том възрастният благородник опознава обществото, за което не знае нищо. Междувременно родителите на Том решават да го използват, за да докажат своята теория…

Вторият филм от програмата за деня стартира в 18:00 часа и е един от най-успешните български филми на последните години – „Сестра“, вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова. Той има завидна фестивална съдба – световната му премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори”. Там филмът е отличен със специален диплом. Веднага след наградата „Сестра“ е купен за разпространение в Китай и Франция, получава и наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ във Варшава, голямата награда в Скопие на Cinedays и голямата награда за най-добър филм в Котбус – Германия. Миналата година „Сестра“ бе удостоен и с Голямата награда „София – Град на киното“ на 24-ия София филм фест.

„Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас“, пише списание Variety. Главната роля в „Сестра“ е поверена на Моника Найденова, откритие на Светла Цоцоркова от първия й филм „Жажда“. В останалите роли са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.

Очаквайте специални гости – авторите на филма Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров ще се срещнат с публиката в Габрово и ще бъдат на разположение за разговор след края на прожекцията.

Програмата на 12-ия София Филм Фест в Габрово завършва с прожекция в 20:30 часа на „Мартин Идън“, първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело. Творбата е екранизация на едноименната класика на Джек Лондон. Американският писател е на 33 години, когато създава своя роман, превърнал се в един от първите бестселъри в историята на литературата на ХХ век след отпечатването му през 1909 г.

В основата на сюжета е разказа за неразбран от обществото гений, който има много общи черти със самия Джек Лондон. И двамата са авантюристи, жадни да опознаят света, самоуки и отхвърлящи културата на богатата класа. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и сред най-търсените актьори в момента) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус. Той се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му…


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.