Десети София филм фест в Габрово през юни (ПРОГРАМА)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

София филм фест в Габрово, юни 2019

Юбилейно десето издание на София филм фест в Габрово ще представи 9 филма през юни. Домакин на прожекциите ще бъде отново зала „Възраждане“, цените са по 3 лв. Можете да си закупите и абонаментна карта за всички прожекции на цена от 19 лв.

София филм фест в Габрово започва на 13 юни (четвъртък) в 18:00 часа , когато зрителите ще се срещнат с едно от най-новите български заглавия „ИРИНА“ – пълнометражен дебют на режисьора Надежда Косева, която ще бъде специален гост на Габрово.

Ирина живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът ѝ е осакатен в злополука, а тя – уволнена от работа. За да спаси семейството си, Ирина решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Постепенно тя ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш…

Вторият филм в първата фестивална вечер от 20:15 часа е носителят на „Златна Палма“ от КАН’18 – „ДЖЕБЧИИ“, а негов режисьор е майсторът Хирокадзу Корееда.

След една от специалните си акции из магазините, Осаму и неговият син откриват малко момиченце, зъзнещо в студа. Първоначално жената на Осаму отказва да приюти момиченцето, но се съгласява да се грижи за малката, след като разбира с какви трудности се сблъсква ежедневно. Въпреки че семейството е бедно и едва изкарва пари за прехраната си чрез дребни кражби, то е щастливо заедно, докато един неочакван инцидент не разкрива тайни, които ще подложат на изпитание семейните връзки…

През втория фестивален ден 14 юни (петък) в 18:00 часа отново в зала „Възраждане“ щеа гледаме новия филм на Аличе Рорвахер – „ЩАСТЛИВИЯ ЛАЗАРО“, с награда за най-добър сценарий от Кан 2018 и още десетки отличия в цял свят.

Филмът е разказ за срещата между Лазаро – млад селянин с добро сърце и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Животът в изолираното градче Инвиолата е подвластен на ужасната маркиза Алфонсина де Луна – цигарената кралица. Когато Танкреди моли Лазаро за помощ в организирането на собственото му отвличане, между двамата се създава здрава връзка. Този странен и нетипичен съюз е шанс за Лазаро и се превръща в ценно приятелство, което ще го накара да потърси отново Танкреди. Селското момче попада за първи път в големия град и прилича на фрагмент от миналото, загубен в модерния свят…

Прожекциите продължават в 20:15 часа с „КАПЕРНАУМ“ на ливанската  режисьорка Надин Лабаки, носител на наградата на журито ог Кан 2018, номиниран за най-добър чуждоезичен филм за наградите „Оскар“ и „Златен Глобус“. 

Капернаум“ разказва за живота на 12-годишния Зейн, който решава да съди родителите си за това, че са го създали и са го оставили на този свят, при положение че не могат да се грижат за него, дори не могат да му дадат любов. Битката на това наранено момче, чиито родители не са се справили със задачата си, отеква като писък на всички пренебрегвани от системата. Това е универсално обвинение, видяно през едни честни очи.“ (Надин Лабаки)

В третия фестивален ден 15 юни (събота) ни очаква истински киномаратон. В 16:00 часа е филмът „ТРАНЗИТ“ на Кристиян Пецолд, номиниран за „Златна Мечка“ на Берлинале 2018.

Историята проследява немския бежанец Георг, който успява да избяга в Марсилия, докато военна сила бързо наближава Париж. В багажа си пренася документите на писателя Вайдел, който се самоубива. В тези документи има ръкопис, писма и виза от Мексиканското посолство. Всичко в живота му се променя, когато се влюбва в мистериозната Мари…

Вторият филм от програмата за деня стартира в 18:00 часа – това е биографичен разказ за живота на легендарен финландски боксьор, а заглавието е „НАЙ-ЩАСТЛИВИЯТ ДЕН В ЖИВОТА НА ОЛИ МАКИ“ на младия режисьор Юхо Куосманен.

През лятото на 1962 година Оли Маки трябва да се бие за световната титла по бокс в свръхлека категория. Тръгнал от малко градче във Финландия и стигнал до бляскавата столица Хелзинки, боксьорът има всичко необходимо, за да постигне слава и богатство. Единственото нещо, което Оли трябва да направи, е да свали няколко килограма и да се концентрира. Само че има един проблем – влюбва се в Райя…

Завършваме филмовия ден с прожекция в 20:00 часа на най-новата творба на турския режисьор Нури Билге Джейлан „ДИВАТА КРУША“, на който България е една от държавите копродуценти.

Филмът разказва историята на младия Синан, страстно влюбен в литературата, чиято мечта е да стане писател. След завръщането си в своя роден град в Анадола, той се опитва да намери средства, с които да издаде своята книга, но е преследван от различни проблеми, включително и дълговете на баща му… Съдбата често си играе с хората и обича да поднася изненади…

На 16 юни (неделя) закриваме юбилейното издание на София Филм Фест в Габрово с два важни и интригуващи филма. В 18:00 часа зрителите ще гледат българския филм „СНИМКА с ЮКИ“ на режисьора Лъчезар Аврамов, който ще гостува на габровци. В творбата участват Руши Видинлиев, японската актриса Кики Сугино, българинът, „завладял“ Холивуд – Димитър Маринов, както и легендарния наш боксьор Севдалин Тодоров.

Българин и японка се срещат в Канада, където и двамата водят имигрантски живот, и се женят. Те искат да имат дете и пристигат в България, за да започнат инвитро процедури, но един трагичен инцидент променя плановете им и вече нищо не може да бъде същото.

Последният филм от програмата на 10-ото издание на „София Филм Фест в Габрово“ започва в 20:15 часа – това е „МОМИЧЕ“ на Лукас Донт, номиниран за „Златен Глобус“ за чуждоезичен филм, носител на четири награди от конкурсната програма „Особен поглед“ на Кан 2018 – за най-добър актьор, наградата на FIPRESCI, „Златна Камера“ за дебютен филм на фестивала и „Queer Palm“, както и още десетки отличия в цял свят.

Амбициозната 15-годишна Лара мечтае да стане професионална балерина. С помощта на баща си се впуска в това приключение и се записва да учи в ново училище. Ала Лара всъщност по рождение е момче. С неспособността да понесе натоварването на балерините се засилват и присъщите и за двата пола комплекси.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.