Маршал Тито и петролни интриги в Кипър на „Смешен филм фест“ днес

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Смешен филм фест - 2014Вторият ден от програмата на „Смешен филм фест“ предлага на габровци два забавни филма от Балканите, научи Габрово Daily.

В 18.00 часа започва хърватският филм „Духът на Маршал Тито“. Входът е свободен. Мястото е зала „Възраждане“.

Историята разказва как духът на маршал Тито се появява на малък хърватски остров по време на погребението на стар ветеран на комунизма. Вестта за невероятното събитие бързо се разпространява и скоро на острова нахлуват ветерани, тайни агенти, полицаи, клошари, националисти. Кметът, който е собственик на единствения хотел, решава да развива „социалистически спиритуален туризъм“, докато бившите партизани отварят отново музея на социалистическата революция и изтупват от праха старите си униформи.

Филмът има редица награди и участия във фестивали: МФФ Берлин 2000, диплом от журито на читателите на “Берлинер цайтунг”, наградата “Волфганг Щауде “; Фантафестивал 2001, Голямата сребърна награда за европейски фантастичен филм; награда за най-добър режисьор на МФФ в Карлови Вари 2000; наградата на публиката “Златните двери на Пула” на ФФ в Пула 2000; „Златна арена” за най-добър филм, „Златна арена” за най-добър актьор в главна роля на Илия Ивезич; награда за най-добра музика на Национален конкурс; МФФ в Санта Барбара 2001, наградата “Кодак вижън”

В 20.00 часа е прожекцията на комедията “Блок№12“, на която ще присъства и самият режисьор Кириякос Тофаридис. Продукцията на Кипър и Гърция също участва в конкурсната програма и може да се похвали с интересен сценарий:

Английски сателити, които извършват научни изследвания от космоса, откриват големи залежи на петрол в района на старите мини в Кипър. Пенсионерът Костанас Ризитес е закупил голяма част от парцела от кипърския си колега Ахмет Бейоглу и се е преселил там с жена си. По време на тежката икономическата криза двамата му синове се разоряват и са принудени да се настанят в неговата къща.

Положението се влошава още повече от решимостта на кипърското правителство да отчужди къщата и упорития отказ на собственика да я продаде. На всичко отгоре двама английски агенти и Хасан Бейоглу (син на Ахмет) са се настанили на бивак в двора. Къщата на практика е под вътрешна и външна обсада.

Филмът може да бъде възприет и като съвременна версия на класическия хит „Зорба гъркът”, а сред наградите и селекциите му са: Дни на кипърското кино 2013 – Специалната награда на журито, селекция за Европейски филмови награди 2013; Европейски филмов фестивал Севиля 2013, МФФ в Гоа, Индия 2013.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.