ЕМО „Етър“ ще чества празника на майсторите Св. Спиридон

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

ЕМО "Етър" Габрово
ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

Празнична литургия, обновен търговски дюкян и нова изложба – това е празничната програма на ЕМО „Етър“ за празника на св. Спиридон, 12 декември. Входът е свободен.  Св. Спиридон е покровител на майсторите-занаятчии.

Роден в Кипър през ІV в., св. Спиридон се прочул с много добри дела за християнската вяра. Смята се за закрилник на кундурджии, абаджии, дюлгери, бакърджии, грънчари и др. В едно от чудесата си превърнал змия в злато.  В Габровско празникът се почитал много. Всички занаятчии подготвяли богати трапези в домовете си, които не се вдигали през целия ден, тъй като постоянно идвали гости да честитят „за занаят и берекет”.

Програма за св. Спиридон – 12 декември 2016

10:00 ч. – Празнична литургия в църква „Св. Богоявление” в ЕМО „Етър” и водосвет на занаятчийските работилниците на чаршията
• Поднасяне на цветя пред барелефа на Лазар Донков, основател на етнографския музей на открито
• Обща снимка на служителите и майсторите занаятчии в ЕМО „Етър”
11:00 ч. – Откриване на обновен Търговски дюкян – Сакова къща, I етаж
11:30 ч. – Откриване на изложба „Гривни звънкат под възглаве… Майсторство и изящество в куюмджиския занаят” – съвместна изложба на ЕМО „Етър”, РИМ-Габрово, РИМ-Шумен и РИМ-Ловеч

Изложбата „Гривни звънкат под възглаве…Майсторство и изящество в куюмджийския занаят” ще бъде представена в изложбената зала на ЕМО „Етър” до края на месец април 2017 година. В края на ХVІІІ до първите години на ХХ век куюмджийството е толкова престижен занаят, че майсторите са почитани наравно със свещениците, учителите и другите първенци на общността.

Изложба „Гривни звънкат под възглаве...Майсторство и изящество в куюмджийския занаят” в ЕМО "Етър"
Изложба „Гривни звънкат под възглаве… Майсторство и изящество в куюмджийския занаят” © ЕМО „Етър“

Изложбата запознава посетителите със съдбата на известни в миналото майстори, с използваните от тях техники, със специфичните инструменти, модели и форми.

Друг важен акцент е изяществото на изделията, изработвани от куюмджиите: накитите, изделията за бита и църковната утвар.

Специален модул, посветен на децата, им дава възможност да се запознаят със занаята като се забавляват и играят. Видеоматериали представят интересни тематични презентации, като например „Как се гласи сокай” и „Основни техники в производството на изделия”.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.