Световен ден на плетенето в ЕМО "Етър"

Световен ден на плетенето на открито в ЕМО „Етър“, канят се и мъже

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Световен ден на плетенето в ЕМО "Етър"
Световен ден на плетенето в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

ЕМО „Етър“ Габрово се присъединява към инициативата Световен ден на плетенето на открито. От музея на открито канят на 10 юни от 10 часа на седянка, на която можете да покажете своите умения в различни видове плетене.

Събитието в ЕМО „Етър” се нарича „На седянка с куки и шарени кълбета”, а участниците в него ще бъдат разпределено в няколко секции.

Къде, кой, какво ще плете?

Център „Българка” е сборно място за плетачките на две и четири куки. Пред Книгопродавницата ще се съберат майсторките на една кука. Жените със сръчни ръце, които изработват шита дантела ще се разположат на поляната пред Часовниковата кулал

През Гайтанджийската одая ще се плете с царевична шума. Група за плетене ще има и на чардака на Табаханата.

„Няма значение дали се плете с кука, с игла или без инструменти, както е при изработването на изделия от царевична шума. Инициативата за присъединяването на ЕМО „Етър” към Световния ден на плетенето има важна образователна цел. Към отделните групи могат да се включват хора, които не знаят как се плете, но имат желание да усвоят това умение. Аз самата съм плела като малка, но с интерес ще взема участие”, споделя Мариета Илиева, главен организатор на събитието в ЕМО „Етър”.

Плетенето не е вече само женска работа, от ЕМО „Етър“ канят и мъже

Възрастови и полови ограничения няма. В далечното минало всяко момче с куки би предизвикало иронична усмивка или скастряне, че „това е женска работа”, но днес тези предразсъдъци отдавна са изчезнали. Не че много мъже се учат да плетат. В наши дни доста от представителките на нежния пол също не са хващали куки.

Световен ден на плетенето в ЕМО "Етър"
Световен ден на плетенето в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

Машинното плетене отдавна е по-разпространено по света. Но не може да доведе до сближаване между хората, което е толкова характерна последица от плетенето на ръка.

Ако се присъединят повече от двама представители на силния пол, от ЕМО „Етър“ ще обособят и мъжка секция.

33-годишният ножар Росен Ванев не вижда нищо лошо представители на силния пол да станат част от Световния ден на плетенето на открито. Не го е правил досега, но го намира за интересно и е убеден, че ръцете му могат да държат не само хладно оръжие.

Дори познава човек, плетящ на една кука популярните топчета, които тинейджърите подритват и с които жонглират по улиците.

ЕМО „Етър“ осигурява материали, ако се запишете предварително

Музеят ще осигури материали за плетене на всички участници, които са се записали предварително при Мариета Илиева – 0896960676, m.ilieva@etar.bg.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.