Свети Прокопий в ЕМО "Етър" Габрово

С мед и пчелни продукти ЕМО „Етър“ посрещна празника на Свети Прокопий

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Свети Прокопий в ЕМО "Етър" Габрово
Свети Прокопий в ЕМО „Етър“ Габрово © ЕМО „Етър“

Покровител на пчелите, пчеларите и меда е Св. Прокопий, наричан пчелар. Името му означава „преуспяващ”. Празникът беше отбелязан на 8 юли в Етнографския музей на открито „Етър“ в Габрово.

ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА ТУК

Честваме Свети Прокопий – празник на меда, пчелите и пчеларите

Консумацията на мед е цяла култура

Антоанета Григорова представи мед и пчелни продукти в Център „Българка” на Етнографски музей на открито „Етър”. Пчелинът е на нейния свекър – Любомир Григоров, който има един от първите сертификати на Балканския полуостров за биологично производство.

„Медът ни е основно билков, много ароматен. Каквото и да правим, се стараем първо да има за пчелите, след това за нас”, разказва Антоанета. Тя смята, че у нас едно семейство може да се издържа от производството на мед.

Препоръчва полифлорния, не само защото произвеждат основно такъв, но заради богатството на вкуса му.

„Ядосвам се, виждайки майки, които купуват шарени близалки на децата си, а не мед. Човек трябва да се научи да го обича”, коментира Антоанета Григорова, която е убедена, че консумацията на мед е цяла култура. „Напоследък много се говори за здравословното хранене. Има тенденция хората да се завърнат към натуралната, необработена храна. Ако ядеш лъжица-две мед сутрин, получаваш енергия до обяд.”

Антоанета предложи на посетителите в Център „Българка” на ЕМО „Етър” пчелен прашец, мед с ядки и още много продукти, които носят в себе си силата на природата.

Казанлъчанин прави свещи от чист пчелен восък от 15 години

Любомир Йорданов от Казанлък прави свещи от чист пчелен восък. Повече от 15 години се занимава с това. Тези свещи не пушат и не тровят въздуха. Интересът към натуралните продукти напоследък се възражда и това започва да личи по закупените свещи от чист пчелен восък.

Пчелата от А до Я

В конферентната зала на Центъра Петя Чалъкова представи кампанията „На пчелите с любов“ и изнесе образователна лекция „Пчелата от А до Я“.

Уредникът в ЕМО „Етър” Румяна Денчева представи историята на пчеларството. Хората видяха тръвни, разборен кошер, четирирамкова ръчна центрофуга за вадене на мед и дори восъчна пчелна пита от средата на 70-те години на миналия век.

„Медът, наравно с хляба, е най-уважаваната от българите храна. Той не се разваля, лековит е, смята се, че е благословен от Бога”, става ясно от увлекателния разказ на Румяна Денчева.

„Приложението на пчелните продукти в българската народна медицина се радва на изключително многообразие. Най-лесен за приготовление е десерт от мед, смесен с орехови ядки. Като лекарство помага за общо укрепване на организма, повишаване на имунитета (и мъжката енергия). И до днес у нас се приготвя в домашни условия т.нар. „благ мехлем” с восък, който е незаменимо средство при рани, изгаряния, травми. Восъкът намирал много голямо приложение и в лечебни компреси, наричани „мушами”. Използва се и вълшебната сила на прополиса, който съвременните лекари наричат „природен антибиотик”.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.