20% ръст на туристите в община Габрово през 2015 г.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Министърът на туризма Николина Ангелкова на посещение в Габрово © Община Габрово
Министърът на туризма Николина Ангелкова на посещение в Габрово © Община Габрово

20% ръст на броя посетители на културните институти и забележителности се отчита в община Габрово през 2015 г. в сравнение с предходната година, съобщават от Министерството на туризма. Националният музей на образованието се радва на най-голям ръст на туристически посещения – 44% в сравнение с 2014 г., а през миналата година Етъра е посрещнал 13-милионния си посетител. Ръстове има и в посещенията на всички останали забележителности на територията на общината, а приходите от нощувки за периода януари-септември 2015 г. са достигнали близо 2 млн. лв. Това стана ясно по време на срещата на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на туристическия бранш и местната власт от региона.

„Габрово е сред най-активните в сектор туризъм. Повече от 30 атракции от региона са част от онлайн Регистъра на туристическите атракции, който Министерството на туризма разработи, а общината се включи и в билборд кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм“, каза министър Николина Ангелкова. По думите й Етъра се рекламира на билборд в центъра на Видин, а кампанията е много добър пример за сътрудничество между общините и държавата.

Развитието на Узана като курортен комплекс

„Продължаваме да работим и по инвестиционната карта на страната в областта на туризма и развитието на Узана като курортен комплекс със сигурност ще е сред активно представяните проекти на международно ниво“, подчерта министър Ангелкова. По-рано през деня тя проведе среща и с кмета на Габрово Таня Христова, която подробно я запозна с възможностите за развитие на местността като по-атрактивна зимна дестинация. Към момента там има 8 ски писти, оборудвани с влекове, трасетата са много подходящи и за ски бягане и ски ориентиране, като са провеждани и международни състезания в тези дисциплини. През лятото местността се ползва и за рекреационен, спортен, младежки и био туризъм. Изготвен е и Подробен устройствен план за развитието на Узана и към момента е важно да бъде привлечен сериозен инвеститор с дългосрочна визия за развитието му.

Габрово като културно-историческа дестинация

„Габрово е част и от една културно-историческите дестинации, които разработихме – „Българска архитектура и занаятчийство“, а регионът ще бъде застъпен и в някои от предстоящите журналистически и експедиентски турове, които подготвяме през идващата година“, каза още Николина Ангелкова.

Курортен комплекс Узана, Интерактивният музей на индустрията и възможностите за ученически туризъм и специално „Детска природната академия Узана“  бяха сред туристическите атракции в Габрово, които привлякоха вниманието на министъра на туризма Николина Ангелкова. На среща с бизнеса на 18 януари тя отбеляза, че е впечатлена от града и разказа за плановете и инициативите на министерството, които ще повлияят на туризма в Габрово, съобщават от Община Габрово.

Министърът маркира тенденциите на пазара, като значително увеличение на туристите от Китай, Япония, Индия, Америка. Отбеляза, че до 2020 година 500 милиона китайци ще пътуват по света, а зимният туризъм и карането на ски са сред най-предпочитаните атракции за тях.

Министър Ангелкова отговори на въпросите от туристическия бизнес в Габрово

Министърът отговори и на всички въпроси, зададени от туристическия бизнес в Габрово. Сред тях беше и проблемът на малките къщи за гости, които нямат право да приготвят домашна храна, заради изискването за сертифицирани продукти. Поради тази причина от менюто отпадат традиционни храни като сладката и лютениците, бизнесът се движи на ръба на закона или купува продуктите от големите вериги магазини. Министър Ангелкова се съгласи, че домашно приготвената храна играе важна роля в туристическия продукт и отбеляза, че това е въпрос, който е поставен отдавна, има нейната категорична подкрепа и търси своето решение. Увери бизнеса, че министерството работи активно по проблема, заедно с агенцията по храните, за да се намери адекватно решение, което хем да направи възможно такова предлагане, хем то да бъде безопасно.

На въпроси за проблемите с визите за руските граждани и привличането им към региона министърът отговори, че визи вече се издават за 24 часа, но въпреки това продължава да се мисли за улесняване на процеса. Тя отбеляза, че следващата седмица в България ще гостуват представители на руската агенция по туризъм, с които ще бъдат обсъждани въпросите за увеличаване на руските туристи у нас. Обясни, че руснаците се интересуват предимно от морето, но също така и от поклоннически туризъм, от руската история по българските земи, от пътя на руските войски през България, което е възможност да им покажем и вътрешността на страната.

Бяха обсъдени още таксите за категоризация и желанието на министерството да ги намали с близо 50%, инфраструктурни проблеми, възможностите за рекламиране на атракциите и събитията в региона чрез сайта на министерството и разработваните в момента онлайн регистър на туристическите атракции и Културен календар на България, включването на габровски сувенири в представителните подаръци на министерството на туризма.

По информация от Министерство на туризма и Община Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.