Руска военно-полева кухня от 1877 г. се появява в подножието на паметника на Шипка

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Възстановка на полева кухня от НД "Традиция"
Възстановка на полева кухня от НД „Традиция“

Руска военно-полева кухня ще представят членовете на НД „Традиция“ на 22 август в подножието на Паметника на свободата на Шипка (вр. Свети Никола). Събитието е част от националното честване на Шипченската епопея, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Габрово.

Национално честване на Шипченската епопея 2015 (ПРОГРАМА)

В тази „жива картина“ посетителите ще могат да разберат повече за порядките на българския опълченец и на руската армия. Ще бъдат показани и разказани всички етапи по приготвянето на руски борш в артелен казан до прозвучаването на сигнала „сбор за храна“. А защо точно руски борш? Защото именно с борш, щи (зеленчукова супа със зеле), каша и сухари е била изхранвана руската войска през 19 век.

„Идеята е хората да се докоснат до атмосферата и ежедневието на войника, до обстановката и начина му на хранене, раздаването на храната и молитвата преди ядене. Това е съпътстваща дейност към възстановката и музея на открито и ще бъде осъществена с доброволния труд на учениците представящи оръжейната експозиция. Те временно  ще бъдат преквалифицирани в домакински взвод към полевата кухня. Приготвеният руски борш ще може да се дегустира от всеки желаещ.” – споделят организаторите от НД „Традиция”.

С пресъздаването на целия ритуал на войнишко хранене, пред погледите на хиляди хора, ще се изгради по-пълна, по-точна и по-реалистична представа за онези трудни дни на война и за живота на войника – сражаващ се за свободата на страната ни, смятат още от дружеството.

Мероприятието се осъществява по идея и с помощта на Национален парк-музей“Шипка-Бузлуджа“ и се реализира от НД „Традиция”.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

„Живи картини“ от Руско-турската война ще видим на Шипка на 22 август

Безплатни автобуси ще тръгват от Габрово за тържествата на Шипка

Музей на открито на Шипка ни връща във времето на Освободителната война

Прекарайте „Един ден на Шипка“ през 1877 г.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.