Рецептите на баба: Сърми и яхния със сини сливи

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Празник на пестила © ЕМО „Етър“
Празник на пестила © ЕМО „Етър“

Ястия със сливи от различни краища на страната бяха представени на Празника на пестила в Етнографския музей на открито „Етър“ от 22 до 25 септември.  Жени от габровското село Гостилица впечатлиха с домашни сладкиши и сладка. Особено изненадващ за публиката бе качамакът със сини сливи.

От сини сливи стават различни ястия – вкусни, не особено трудни за приготвяне, а често непознати за трапезата на съвременния българин.

Домакини от село Красен предложиха на посетителите характерни за своята общност ястия и продукти.

Сърми със сини сливи, рецепта на Надежда Велинова, село Красен:

„Задушава се лук, слага се ориза и се държи на огъня, за да стане „стъклен”. Прибавя се малко червен пипер и се залива с гореща течност. Колкото е оризът, толкова е водата. Вари се до поемането й. Съдът се отдръпва и на огъня се слага друг, в който са поставени гъби. Задушават се до омекване и след изстиването на ориза са смесват. Прибавят се и счукани орехови ядки. Плънката се слага в зелев лист, прибавя се сушена слива, може и с костилката, и сърмата се навива. Наредените сърми се заливат с вода, към която може да има добавен бульон. В домашни условия често се прави и сос, в който да се сложат сърмите”.

6 любопитни факта за габровския шоколад пестил и… рецепта за приготвяне

Яхния със сливи, рецепта на Манолка Йосифова, село Красен:

„Нарязват се лук и моркови, задушават с. Прибавят се доматено пюре, препечено брашно и червен пипер. Сместа се залива с вода, за да стане като сос. Прибавя се повече лук и след като заври се слагат измитите сливи. Прибавят се сушените сливи и се овкусяват със сол, черен пипер и канела.”

Тайната на Манолка Йосифова, която тя разкри по време на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър”: сушените сливи се запържват, докато станат като глазирани, след което се прибавят към общата смес за приготвянето на яхнията от сливи с лук.

Александра Бянова от село Красен само сервира храните, които нейната баба и други жени от селото са приготвили. Въпреки че е момиче на 11 години, тя споделя, че не обича купените неща. „Предпочитам сготвеното в къщи. Особено това, което баба и мама са направили”, казва Александра.

Голяма телевизия засне филм за габровския шоколад пестил

Мъстеница, рецепта на Павлина Русева от село Красен:

Ширата, която се получава от сините сливи или от грозде, се разбърква на огъня докато заври. Размива се нишесте или брашно и се прибавя към ширата, докато се сгъсти.

По информация от ЕМО „Етър“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.