Музеят в Трявна протестира първи в област Габрово срещу проектобюджет 2022 в областта на културата

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 19 февруари Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна сложи началото на протестите на КНСБ в област Габрово, свързани с исканията на работещите в музеите, галериите, библиотеките, читалищата и музикалните и танцови изкуства.

От независимата синдикална федерация „Култура” към КНСБ се обявяват против параметрите на проектобюджет 2022 в областта на културата и призовават Народното събрание на Република България да осигури минимум 25-процентно увеличение на разходните стандарти за всички браншове от сферата.

В началото на тази седмица символичен протест ще започне и в други културни институции от Габрово и Севлиево, като целта е голяма част от исканията им да се удовлетворят с гласуването на държавния бюджет на второ четене в парламента.

Символичните протестни действия се провеждат на работното място с носене на лентички, на които пише „КНСБ протест“ и поставяне на входовете на музейните обекти на Протестната декларация с исканията на работещите в културните институции в страната, съобщават от Регионален съвет на КНСБ – Габрово.

За какво се протестира?

В протестната декларация на Независима синдикална федерация „Култура“ – КНСБ се посочва:

„На тристранни срещи през миналата 2021 г. с участието на синдикати, работодатели и експерти от Министерството на културата, беше прието увеличение с 25 % на разходните стандарти за всички браншове в културата, считано от 1 януари 2022 г. В браншовите договори, ПОДПИСАНИ ОТ МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА, бяха заложени минимални основни заплати за отделните длъжности като коефициенти спрямо минималната работна заплата за страната. Тези минимални заплати заедно с основната дейност на културните институции трябваше да бъдат обезпечени с въпросното 25-процентно увеличение.

Вместо това в проектобюджета за 2022 г. е заложено увеличение в бюджета на браншовете в културата от 5 % за музеи и галерии до 9,2 % за библиотеки!

Ясно е, че с подобни средства не само няма да бъдат постигнатите ДОГОВОРЕНИТЕ с Министерството на културата увеличения на заплатите, КОИТО ОТНОВО СЕ ДОБЛИЖАВАТ ДО МИНИМАЛНАТА ЗА СТРАНАТА, но и културните институции няма да могат да извършват основната си дейност – поради увеличените многократно разходи за електроенергия, парно, консумативи и всякакви услуги!“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.