Художествена галерия „Христо Цокев“ откри за трети път националния „Пролетен салон“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово откри за трети пореден път национална изложба „Пролетен салон”. Тази година 139 художнички от цялата страна вземат участие със 173 творби.

Мащабната експозиция е представена в залите „Проф. Минчо Минчев“ и „Япония“ на два от етажите на галерията и може да бъде разгледана до 10 май 2021 г. Галерията работи без промяна в работното време – от 9.00 до 18.00 часа всеки работен ден и събота – от 10.00 до 17.00 часа.

Кои са наградените от „Пролетен салон“?

Първа награда, 700 лв. и диплом, печели проф. д.изк.н Антоанета Анчева за творбата „Пон дьо Гар“. Авторката е ръководител на катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини” във Факултет по Изобразително изкуство на  ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Член е на Постоянната комисия по хуманитарни науки и изкуства в Националната агенция за оценяване и акредитация, София. От 2007 г. до 2011 г. е Декан на Факултет по Изобразително изкуство на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Изнася лекции като гост-лектор във Франция, Италия, Португалия, Испания и др. Ръководител е на множество научни проекти.

Втора награда, 500 лв. и диплом, печели Христина Дренска – Тита  за творбата „Гватемала I“. Авторката е магистър в специалност „Скулптура“ в Национална художествена академия, София. Носител е на награда на Национална изложба „Скулптура“ през 2014 г., организирана от СБХ и награда за млад автор на традиционна изложба в ХГ „Христо Цокев“, посветена на празника на Габрово.

Трета награда, участие в национален пленер по живопис „Боженци“ и диплом, печели гл. ас. д-р Галина Цветкова за творбата: „Лично местоимение I“. Авторката е преподавател по рисуване във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Член е на СБХ, секция „Живопис“ и има творчески интереси в областта на рисунката.

Екипът на ХГ „Христо Цокев“ е бил приятно изненадан от участието на 6 ученички, 5 от които са възпитанички на Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“ в Казанлък. Журито и екипът на галерията единодушно са решили да присъдят Грамота на НГПИ „Акад. Дечко Узунов“ за активна дейност и творческо присъствие в изложбата.

Изложбата се организира от ХГ „Христо Цокев“ със съдействието на Съюза на българските художници. Тя е платформа за широко представяне на творческите търсения на съвременните български художнички, позволявайки на зрителя да се запознае както с вече изявените авторки, така и с начинаещи творци.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.