Приключи успешно проектът на НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011“ и Сдружение „Мечти и Отбори България“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Приключи успешно проектът на НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011“ и Сдружение „Мечти и Отбори България“Успешно приключи първият проект на НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011“ кв Падало в партньорство със Сдружение „Мечти и Отбори България“– „Самостоятелност, самоуправление, самодейност – граждански съвет и доброволчески отряд към читалището, модел на активно гражданство за социална промяна“. Проектът е финансиран от Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия Механизъм на Европейското Икономическо пространство (2009-2014) и е на стойност 5080 евро.

Проектът се реализира от началото на 2015 година и имаше за цел да пребори апатията, като обучи и  мотивира местната общност сама да взима решения и да се самоорганизира в реализирането на  инициативи с обществен характер. След 4 модулно обучение и няколко събрания гражданският съвет на квартала реши да заложи на бъдещето, като насочи внимание и усилия към децата и един почти изоставен двор на бившия Център за работа с деца на ул. Ивайло.  Обученията бяха на теми като: „Да разчупим ледовете“ – работа в екип; „Откакто свят светува“ – Толерантност, доверие и подкрепа, Демокрация – права и задължение; „И аз участвам“ – Самоуправление и управление на времето,  Решаване на проблемни ситуации и подобряване на комуникацията; „Отбор с мечта“-  Споделяне на добри практики, засъпничество.

Бъдещите идеи на читалищното настоятелство и членовете е да кандидатстват пред Общината и Общински съвет за втория етаж на сградата на ул. Ивайло и да я превърнат в един съвременен многофункционален общностен културно-социалне център, какъвто е читалището по своята същност. В квартала никога не е имало читалище, библиотека няма повече от 20 години, след като затварят клона на Регионалната библиотека Априлов-Палаузов.

Приключи успешно проектът на НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011“ и Сдружение „Мечти и Отбори България“

По желание на родители и деца от квартала, с общи усилия, малко материали и много желание кварталното царство за игра се преобрази. На полуизронения асфалт на площадките за игра се появиха любимите „Дама“, „Охлюв“, „Държави“, „Ура“. Захвърлената тенис маса намери по-подходящо място и вече е готова за ползване. Всички отпадъци си намериха мястото в близките контейнери.  Като награда за двудневните усилия децата и родителите се насладиха на много интересно тържество на открито пред Обществен Клуб Фурна – вкусни топли пърленики, сладолед, плодове. И всички това под звуците на акустични китари и огнено шоу. Всеки доброволец получи грамота за участие. До късно вечерта децата рисуваха своите мечти по асфалта, докато родителите се наслаждаваха на почивката си. Такова събитие до сега не е имало в квартала. По-възрастните жители споделиха, че много им е харесало как се огласил и оживил кварта по време на дейностите ни.

Като част от проекта се състоя и семинар за читалищни дейци. Секретари и председатели на близо 20 читалища от областта се събраха, за да научат в подробности „от кухнята“ за проекта на  НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011“ кв Падало, да дискутират актуални проблеми и идеи и най-вече да опитат да работят заедно. През интересна симулативна игра една част от читалищните самодейци влезе в ролята на Читалищно настоятелство. Те се изправиха пред предизвикателството  да намерят начин как да привлекат към читалищните дейности специфична група граждани.

Приключи успешно проектът на НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011“ и Сдружение „Мечти и Отбори България“

 

Като заключение от провелия се семинар всеки сподели мнение, че не може да се говори за конкуренция между читалищата, тъй като техен дълг е да работят заедно и да полагат равни усилия да развиват местните общности, които всъщност сформират нашето общество. Всеки опит и идея са ценни и всяка подадена ръка към читалищата е важна и нужна, за да се постигне така желаната промяна в нагласите на хората и най-вече към стимулирането на гражданското им участие, запазването на традициите и разбира се тяхното обогатяване.

Приключи успешно проектът на НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011“ и Сдружение „Мечти и Отбори България“

За следващите 3 години настоятелството на  НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011“ кв. Падало си е поставило за цел да работи в посока гражданско и младежко неформално образование, алтернативни и съвременни форми на изкуствата, доброволчество и социално включване. Регионален експертно-консултативен център Читалища съдейства за разпространение на информацията и пое ангажимент  да създава по-често поводи за срещи и обмяна на добри практики.

През следващите месеци, Читалището и Сдружение „Мечти и Отбори Българя“ планират провеждането на няколко обучения за „Млад лидер“, обучение за алтернативни методи на работа в училищата – Клуб на младия учител, както и второ издание на Форум „Алтернативно образование“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.