„В света на старопланинската архитектура” в ЕМО "Етър" Габрово 2017

Община Габрово сключи договор за близо 10 млн. лв. за обновяване на музей „Етър“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Община Габрово и Оперативна програма „Региони в растеж“ сключиха договор за проекта за креативен културен туризъм в Регионалния етнографски музей на открито „Етър“. Oбщата стойност на проекта е 9 779 150 лв. Безвъзмездното финансиране е 6 679 150 лв., а 3 100 000 лв. ще бъдат осигурени чрез инвестиционен кредит съгласно изискванията на програмата, съобщават от Община Габрово.

Срокът за изпълнение на дейностите е 2 години. Вече са обявени обществените поръчки за обекти с готови работни проекти. Предстоят търгове за инженеринг на останалите обекти, за доставки и услуги.

Какво предвижда проектът в „Етър“-а?

Ще бъде създадена модерна експозиционна площ в най-голямата сграда – Кръстник-Колчовия хан, където сега е администрацията на музея. Там ще се осигури достъп за хора с увреждания и ще бъде изградена липсващата вътрешна връзка между етажите. Създаденият през 1981 г. хотел „Странноприемница“ ще бъде основно ремонтиран. Той трябва да придобие съвременен вид с обновена хотелска част, конферентен център и стаи за администрацията.

Предстои реставрация на 10 съоръжения, задвижвани с вода. Подмяна на луминисцентните лампи с архитектурно-художествено осветление на експозициите, алеите и фасадите. Къщите по чаршията ще претърпят освежителен ремонт. Оранжерията за цветя ще бъде преустроена. На територията на музея ще има тоалетни за хора със специални нужди и за деца. Към тях ще бъдат монтирани малки пречиствателни станции.

Неизползваните с години пещи за керамика в грънчарското ателие ще бъдат обновени. Съвременни средства ще показват изчезнали занаяти, запазвайки автентичността на „Етър“-а.

Музейният детски обучителен център ще се изгради наново. Той ще предлага разнообразни възможности за работа с деца по народно творчество. Ще има нова разглобяема сцена на открито с професионални условия за сценични изяви и удобство за публиката.

Сградата на бившето училище в кв. „Етъра“, стопанисвана от музея, ще бъде изцяло ремонтирана. Там ще се разположат ателие за реставрация и консервация, художествени работилници, дворът ще стане място за творчески изяви. В нея ще се съхраняват фондохранилищата на институцията.

Предвидено е изграждане на паркинги в района на РЕМО „Етър“. Ще бъдат закупени две електрически колички, с които хората с увреждания ще могат да разглеждат експозициите по чаршията, както и микробус до съпътстващата инфраструктура.

Ще бъдат монтирани информационни табели в близост до музея, в град Габрово и на ключови пътни артерии в страната. Заложени са мерки за подобряване уменията на персонала и на занаятчиите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Проект за реновиране на „Етър“-а породи обществени дискусии в Габрово (ОБЗОР и ВИДЕО)

2019 г. – най-успешната по посещаемост за „Етър“-а за последните 3 десетилетия

2019-а – с най-много приходи за „Етър“-а в Габрово от началото на века


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.