Дом на културата - Габрово

Зелена светлина за Дома на културата, Вариетето, Летния театър и Музей на Кристо

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Дом на културата - ГабровоРемонт на Дома на културата и възстановяване на Вариететния театър в Дома на хумора са сред проектите на Община Габрово за развитие на културата в града. В днешния си брой в. „100 вести“ представя изказването на кмета Таня Христова на последното заседание на Общинския съвет в отговор на проф. Николай Данчев, общински съветник от БСП.

Сред проектните идеи са също така възстановяване на Летния театър и изграждане на Музей на модерното изкуство на името на Христо Явашев. Габрово Daily представя още акценти от публикацията във в. „100 вести“:

„До края на месец април ще бъде готов проект за обновяване на Дома на културата – представи готовността за обновяване на тази уникална сграда кметът Таня Христова. – С проекта предстои да се изготвят детайли за вътрешното топлоизолиране и да се предложи топлоизолиране на покривните части, да се подмени дограмата на прозорци и външни врати с РVC, да се осъвремени интериорът на зрителната зала и фоайетата, да се предвиди основен ремонт на залата за репетиции и балет, които да се преоборудват според предназначението им, а компрометираната настилка да се подмени с подходяща. Предвижда се още с проекта да се даде решение за осъвременяване на всички гримьорни, като се подмени оборудването, а при необходимост и настилките. Този проект ще бъде един от първите, по които ще кандидатстваме за финансиране през новия програмен период. И ако се
спази ангажиментът, който пое държавата към настоящия момент – програмите да бъдат отворени до средата на годината, ние ще подадем този проект до края на годината” – заяви Христова.

В режим на оценка е друг много важен проект – за възстановяването на Вариететния театър с всички съпътстващи инсталации към него, който е част от ДХС. „Този проект е изключително важен за Габрово. ДХС се нуждае от цялостно обновяване както на сградата, така и на формата и съдържанието на продукта за туристи. Последните тенденции за посещаемост на ДХС показват, че този проект, който сме разработили, ще има отношение към другите културни съдържателни проекти, свързани с възможността във Вариететния театър да се възроди това уникално за страната изкуство, което съществуваше единствено в нашия град“ – заяви кметът Таня Христова.

„Вече са факт проектите за парк „Баждар“, за рехабилитацията на сградата на бившето училище „Радион Умников”, която ще се използва за работа с деца; за двете училища – „Св. Св. Кирил и Методий” и „Цанко Дюстабанов” в зоната на Колелото, както и за кръговото в зоната на Шиваров мост. Това са проектите, с които първоначално ще кандидатстваме за финансиране – тук влиза и проектът за Интегриран градски транспорт. Те също имат роля за развитието на културата и туризма” – заяви Таня Христова.

Тя не пропусна да представи намеренията на Общината и за два други проекта, свързани с културния живот на Габрово – Летния театър и Музея на модерното изкуство на името на Христо Явашев, който все още е на етап идея, въпреки че има решение на ОбС за неговото реализиране.

„Не знам защо Летният театър някога е бил изоставен. Към момента състоянието му е такова, че той не може да бъде предоставен за ползване, както имаше инициатива от едни млади хора – да го ползват дори в този руинен вид. Това, което трябва да се направи, е да се пристъпи към проектиране и тази територия също да стане част от инвестиционната програма на държавата, с която Община Габрово ще трябва да се включи. Тази инвестиционна програма ще бъде предмет на обсъждане пред ОбС в Габрово.

Центърът за модерно изкуство има определена зона в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Това е имотът срещу Спортна зала „Орловец”. Тази година трябва да си поставим задачата да се изготви задание съобразено с функционалността на този бъдещ център и да се стартира международен конкурс за сградата на бъдещия Музей на модерното изкуство в Габрово” – представи акцентите в инвестиционната програма на Общината, свързани с развитието на културата и туризма, кметът Таня Христова.

Пълният текст на новината четете във в. „100 вести“,  5 март 2015 г., “Таня Христова за бъдещето на Дома на културата, ДХС, Летния театър и Музея на името на Кристо”, автор Минка Минчева

100 вести


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара и номиниран за "Будител на годината 2020" в кампанията на Българското национално радио. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.