Какви филми ще видим на фестивала „Cinelibri“ в Габрово?

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Кино-литературният фестивал Cinelibri ще покаже в Габрово през октомври премиерни световни филми, създадени по литературни произведения. Вижте какви са акцентите в програмата.

CineLibri Габрово започва на 12 октомври от 18:00 ч. с копродукцията на Италия, Белгия и Франция „5 е съвършеното число”. Един естетски, ироничен и изключително забавен криминален трилър, адаптация по комикса на Игор Тувери, който събира на екран две от най-ярките звезди на съвременното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино. Веднага след него, от 20:00 ч., ще бъде излъчена съвременната японска драма „Сладка бобена паста” – адаптация на отличената в Кан режисьорка Наоми Кавасе по романа на Дуриан Сукегава. Тази творба е вълшебно обяснение в любов към сетивата, към радостта от живота и към изцелителната сила на приятелството, въпреки многобройните обрати на съдбата.

В програмата присъства новият филм на прочутия френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако – „Казанова, последна любов”, вдъхновен от „История на моя живот” на Джакомо Казанова, която вече има превод на български език. Не е за изпускане и испанският филм „Последствията на гнева”, който разказва една необичайна любовна връзка със съдбоносен развой. В програмата фигурира и филмът „Жената от Йерусалим”, великолепна екранизация на едноименния роман на А. Б. Йехошуа, един от най-изтъкнатите автори на Израел. Габровската публика ще може да види и южнокорейския шедьовър „Изпепеляване” (39 награди и над 120 номинации!), адаптация по разказ от сборника „Изчезването на слона” на Харуки Мураками. Прожекцията е на 13 октомври, неделя, от 20:00 ч.

„Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен.” Това е Никос Казандзакис. Зрителите ще го разпознаят в едноименния филм на режисьора Янис Смарагдис, създаден по мотиви от автобиографичния роман „Рапорт пред Ел Греко”. „Сирано” се уповава на истинската история на „бащата” на Сирано дьо Бержерак – Едмон Ростан. Прожекцията в Габрово е на 19 октомври, събота, от 20:00 часа. Програмата включва и елегантната мистерия „Загадката Анри Пик” по романа на Давид Фоенкинос. С прожекцията на „Аз, Леонардо” на 18 октомври отбелязваме 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи.

Бен Кингсли изпълнява главната роля в новия филм на режисьора  Даниел Алфредсон „Смъртта на един автор”. Филмът е вдъхновен от сборника с разкази и новели „Интриго“ на Хокан Несер, един от знаковите криминални автори на Швеция. Зрителите в Габрово ще могат да се насладят и на ексцентричната скандинавска комедия „Брит-Мари беше тук” по романа на Фредрик Бакман. Ще видим Катрин Деньов в „Клер Дарлинг” по романа на Линда Рътлидж „Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг”. Екранизацията по романа на Роберт Зееталер „Продавачът на вестници и цигари” е история за нравственото и емоционално съзряване на един младеж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена.

Габровци ще видят и силни документални филми. „Мъжът, който си играеше с огъня” е посветен на автора на култовата поредица „Милениум” Стиг Ларшон. „Чернобилска молитва” по книгата на Светлана Алексиевич даде живот и на телевизионната серия. „Карл Лагерфелд: Да бъдеш и да изглеждаш” е вдъхновен от личността на мистериозния кайзер на модата Карл Лагерфелд. „Да се изгубиш нарочно” разказва историята на трима приятели,  решили да прекарат последното си лято като тийнейджъри, пътувайки без план из най-затънтените кътчета на България.

Cinelibri в Габрово ще продължи от 12 до 20 октомври в зала „Възраждане“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.