Музей „Етър“ в Габрово прави „Празник на пестила“ (ПРОГРАМА 2020)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Регионалният етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово кани на „Празник на пестила“ на 5, 6 и 7 септември. Специален акцент от събитието е Националният фолклорен конкурс „Обредна трапеза“, споделят от „Етър“-а.

През трите дни от „Празник на пестила” посетителите в музей „Етър” могат да наблюдават демонстрации на целия процес, свързан с приготвяне на този уникален продукт. Програмата предвижда още няколко любопитни съпътстващи събития.

5 септември, 11:00 – 16:00 ч.

Първи национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“ (повече за конкурса четете в статията на Габрово Daily ТУК)

5–7 септември, 10:00 – 18:00 ч.
Алея на вкусовете с базар на различни видове храни и напитки

5–7 септември, 11:00 – 16:00 ч.
Демонстрации за приготвяне на пестил и „Цариградско на клечка“

7 септември, 11:30 – 14:30 ч.
Базар „Кулинарни изкушения със сини сливи“

5–7 септември, 10:00 – 17:00 ч.
Тематична игрословица в Музеен детски център

5–7 септември, 09:00 – 17:00 ч.
Предоставяне на рецепта за приготвяне на пестил в Център Българка на музей „Етър“

Що е то габровски пестил?

Събитието се организира от 2013 г., а целта му е да запознае широката публика със старата оригинална технология на производство на този натурален продукт. С „Празник на пестила” музеят спечели класацията „Годишни награди в туризма 2018“ в категория „Духът на България“. През 2014 година пестилът, известен още като габровски шоколад, получи международно признание с включване в Световната книга на уникалните храни „Арка на вкусовете“. Неговият производител Николай Христов е отличен със сертификат за уникален хранителен продукт на Световното изложение в Торино, Италия. Още в миналото габровският шоколад кара дори швейцарските сладкари да си оближат пръстите.

Стари габровци си спомнят, че се варят по 20 тона сливи, от които се изкарват 7 тона пестил. Добре изсушен и съхраняван при подходящи условия, пестилът има трайност до 10 години.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

6 любопитни факта за габровския шоколад пестил и… рецепта за приготвяне

Голяма телевизия засне филм за габровския шоколад пестил

Габровският пестил – със сертификат за уникален хранителен продукт от световно изложение

Габровският пестил влиза в световен списък на уникалните храни


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.