Празник на „габровския шоколад“ пестил в АЕК „Етър“ за празничните дни

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Снимка: АЕК "Етър"
Снимка: АЕК „Етър“

Празник на пестила за трета поредна година се организира в АЕК „Етър“. В двата празнични дни 20 и 21 септември от 11:30 ч. в музея на открито в Габрово ще се демонстрира процесът за производство на известния като „Габровски шоколад” деликатес от сини сливи.

В празника ще се включи майстор-сладкарят  в приготвянето на пестил Николай Христов, в ролята на демонстратор ще бъде известният хореограф и творец Геньо Генев, а вокална група „Надежда” от НЧ „Габрово-2002” ще представи песни, посветени на габровския пестил, и народни хора.

В поредицата празнични дни от 19 до 22 септември Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”-Габрово предлага на своите посетители да се включат също така в разнообразни възстановки на традиционни домашни занятия:

  • На 19 и 20 септември /събота и неделя/ – боядисване на вълнена прежда с растителни багрила.
  • На 21 и 22 септември /понеделник и вторник/ – изработване на изделия от беленица / царевична шума/, приложението й в миналото и как в наши дни традиционното занятие може да разкраси дома ни.

Много забавления и изненади очакват гостите на Етъра и в Музейния детски кът през тези дни, където малки и големи имат възможността да влязат в ролята на грънчари, тъкачи, разказвачи… Под мотото „Открий какво умееш” в музейния детски кът посетителите и техните деца могат да преоткрият очарованието на старите дървени играчки, да си припомнят любимите детски игри на открито. Това е мястото, в което заедно с децата си можете да творите и да се учите заедно.

Заповядайте в празничните дни да усетите очарованието на „Етър”-а, да вкусите от уникалния габровски пестил, да се докоснете до красивите домашни занятия и Възрожденските занаяти, споделят от АЕК „Етър“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.