Почина поетът и издател от Габрово Минчо Г. Минчев

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 23 февруари почина Минчо Г. Минчев – габровски поет и издател, създател на Издателска къща „Луна“.

Споделяме с вас повече от биографията на Минчо Г. Минчев, публикувана в книгата „Кварталите на Габрово. Част 1“ (автори Даниела Цонева, Момчил Цонев, 2020, Фондация за българска литература):

В габровския квартал Кряковци през 1938 г. се ражда поетът и издател Минчо Г. Минчев. Завършва Техникум по механо-електротехника „Д-р Никола Василиади“ в Габрово и българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. От 1967 г. работи в Габрово, като е бил редактор, библиотекар, драматург на Габровския драматичен театър. Докато е музеен уредник в ДВТК „Георги Генев“, събира музейна сбирка в комбината, открита през 1982 г. за 100-годишнината на вълнено-текстилната индустрия в Габрово. От 1984 до 1998 г. е строителен работник, дори в чужбина.

Съавтор е на книгата „История на вълнено-текстилната промишленост в Габрово“ от 1982 г. Автор е на стихове, есета, разкази, статии в периодичния печат, на множество книги и антологии, сред които „Осъдена любов“ (1992), „Стряха над Янтра“ в два тома (1993, 2019), „И като почне зданието да се прави“ (2007), „Автографи. Избрани стихотворения“ (2008), „Моето литературно Габрово“ (2009) и др.

През 1993 г. регистрира издателска къща „Луна“. През 1999 г. възстановява издавания от 1970 г. габровски литературен алманах „Зорница“ и е главен редактор на шест броя от него. Неколкократно след 1994 г. Минчо Г. Минчев е председател на Дружеството на писателите в Габрово.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.