ХГ "Христо Цокев" представя "Портрет на Априлов"

ХГ „Христо Цокев“ представя реставрирания „Портрет на Априлов“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

ХГ "Христо Цокев" представя "Портрет на Априлов"
ХГ „Христо Цокев“ представя „Портрет на Априлов“

Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово представя реставрираната творба „Портрет на Априлов”, платно с маслени бои, от неизвестен автор. Картината неслучайно е акцент на месеца, съобщават от Община Габрово. През тази година отбелязваме 170 години от смъртта на Васил Ев. Априлов (21.07.1789 г. – 2.10.1847 г.) и  120 години от пренасяне на мощите му от гр. Галац в Габрово. Годишнината са повод да си припомним за благодетеля и основател на първото светско новобългарско училище у нас, историограф, етнограф, нумизмат и дарител.

Картината е реставрирана от Стефко Аенски, председател на секция „Реставрация” към Съюза на българските художници. Интересна е историята на картината. Тя е поръчана през 1889 г. в Одеса от душеприказчиците на Априлов – Н. Х. Палаузов и В. Н. Рашеев. Поводът е 100 години от рождението на Васил Априлов. Била е предназначена за подарък на Габровската реална гимназия.

Творбата „Портрет на Априлов” е разположена на първия етаж в ХГ „Христо Цокев” и ще може да се види до края на месец ноември. От галерията напомнят, че всеки вторник е ден без входна такса.

Общо 8 картини от фонда на ХГ „Христо Цокев” са дадени тази година за реставрация. Творбите са на Георги Кашев,  Петър Димчев, Никола Николов, Гатю Миневски, Иван Захариев и други.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.