Снежно Габрово за деца, автор Момчил Цонев

Зарадвайте детето си с габровски подарък – книгата „Снежно Габрово за деца“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

"Снежно Габрово за деца", автор Момчил Цонев, част от поредицата "Габрово - живият град"
„Снежно Габрово за деца“, автор Момчил Цонев, част от поредицата „Габрово – живият град“

Зарадвайте детето си с габровски празничен подарък – книгата „Снежно Габрово за деца“ от Момчил Цонев – писател, общественик, създател на Габрово Daily. „Снежно Габрово за деца“ е първата детска книжка за историята на Габрово. В нея авторът разказва на най-малките габровчета за родния град през зимата.

Най-малките могат да прочетат разкази за габровската котка без опашка, как са празнували едно време Коледа и Нова година в Габрово, кои са най-важните събития, случили се в Габрово през зимата, кои са най-известните габровци, родени през зимните месеци, най-смешните „зимни“ анекдоти, най-интересните природни чудеса в Габрово през зимата, както и каква е връзката между бразилския президент Дилма Русеф и зимата. Книгата е богато илюстрирана с рисунки на деца от габровските училища „Васил Левски“ и „Ран Босилек“.

Може да откриете „Снежно Габрово за деца“ в книжарница „Том Първи“ в Габрово на празнична цена от 3 лв., а тези от вас, които не са в Габрово, могат да си я поръчат онлайн от „Български книжици“ ТУК.

"Снежно Габрово за деца", автор Момчил Цонев
„Снежно Габрово за деца“, автор Момчил Цонев

„Снежно Габрово за деца“ – откъси

Ето я габровската котка през зимата. Прави малки снежни мишки. Не я ли виждаш? Не, не е кафява с малко червено. Това е кучето. Колко е смешно с тази шапка на Дядо Коледа! Погледни пак, тя е там. Хитра е като всяка котка и се е скрила. Знае, че ако се покаже, веднага някой габровец ще дойде да й отреже опашката. По изобретателност тя не отстъпва на габровци.

Дори някои хора твърдят, че преди много, много години първата котка с отрязана опашка емигрирала от Габрово в далечна страна. И станала родоначалник на всички известни котки като Котарака в чизми, Чешърския котарак на Алиса и Тигъра на Мечо Пух.

Мисля, че трябва да се доверим на тази история. Иначе щеше ли Тигъра да е толкова пъргав, ако не бяха безценните уроци на неговата габровска прабаба котка как се избягва габровец с ножица за опашки…

Никоя книга за Габрово не почва така. С историята за котката. Ако можехме да пренапишем всички книги като за деца, светът щеше да е много по-добро място за… четене. Но нали има и възрастни, за да са спокойни, нека те започнат да четат тази книжка ето оттук:

Град Габрово е разположен в централната част на Република България. Всяко малко габровче е виждало високите планински върхове над града. Тези високи върхове са Стара планина, която се е проточила от запад на изток и разделя България на две части – Северна и Южна.

Габрово е известно и със своята река – Янтра. Тя тръгва от Стара планина, минава през нашия град и покрай паметника на Рачо Ковача, продължава към Велико Търново и накрая се влива в река Дунав.

* * *

Историята има своите фундаментални въпроси. За да си фундаментален, трябва да си труден за разбиране. Ако ти е трудно да разбереш защо мама и татко винаги са толкова заети, това вече е фундаментален въпрос! Като например откога има габровци на планетата Земя – и това е фундаментален въпрос. Дори е по-лесно да кажем откога има планета Габрово (не е известно на нея да има габровци!). Има я от 1 април 1976 година, когато е открита и за улеснение на възрастните е наречена астероид 2206. Разбира се, възрастните ще спорят, че астероид е имало и преди това, но откъде са толкова сигурни?! Кой няма да забележи цяло Габрово в небето, ако го е имало и преди 1976 г.?! Казват, че първият габровец на планетата Земя бил Рачо Ковача. Паметникът му в реката е национално чудо. Фундаментално погледнато, даже и световно!


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.