Първи Национален панаир на музейните сувенири в ЕМО "Етър" Габрово

ЕМО „Етър“ с първи Национален панаир на музейните сувенири (ПРОГРАМА)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Първи Национален панаир на музейните сувенири в ЕМО "Етър" Габрово
Първи Национален панаир на музейните сувенири в ЕМО „Етър“ Габрово

ЕМО „Етър“ организира първия у нас Национален панаир на музейните сувенири. Събитието на 16, 17 и 18 юни в първия у нас музей на открито ще включва академичен панел, търговски панел, творческа работилница и изложба.

Началото на Първия национален панаир на музейните сувенири е на 16 юни от 12:30 часа, когато е откриването на изложбата „Майсторство от близо и далеч”.

Изложба в ЕМО „Етър“ показва майстори отблизо и далеч

16 юни (петък)
АКАДЕМИЧЕН ПАНЕЛ

„Музейният сувенир – състояние, перспективи и развитие”,
Конферентна зала на Хотел „Страноприемница” към ЕМО „Етър”

Академичният панел е замислен да се проведе под формата на „кръгла маса” и има за цел да постави на дневен ред въпросите, свързани с разработването, производството и предлагането на музейни сувенири. Негова основна тема е „Музейният сувенир – състояние, перспективи и развитие”. В програмата на академичния панел ще вземат участие специалисти от различни сфери, ангажирани със създаването на музейни сувенири като инструмент за продължаване на връзката музей – посетител и нейното мултиплициране. Музейният сувенир може да бъде както генератор на спомени и емоции от дадено място, така и носител на знания или да има изцяло практичен и функционален аспект.

„Сувенирът – огледало на музейната идентичност”, е темата, с която Борил Караиванов от Дизайн студио „Редизайн“ ще открие академичния панел на Панаира от 13 часа на 16 юни.

За „Мястото на сувенирния магазин в музея – архитектурна, дизайнерска и търговска перспектива” ще говори Делчо Делчев, представител на Smart FabLab.

Евгения Ангелова, главен счетоводител на ЕМО „Етър”, ще представи какъв опит има музеят при създаването и пласмента на сувенирите си.

„Икономика на музейните сувенири в чужбина. Сувенирите в Музей „Дом на хумора и сатирата” е темата, която ще представи Маргарита Доровска, директор на Музей „Дом на хумора и сатирата”.

Художникът Янко Янков е насочил вниманието си към „Музейните сувенири през погледа на производителя”. Творецът ще представи добрите практики и проблемите, които съществуват пред развитието на музейната сувенирна индустрия.

След 16:30 часа Академичният панел продължава с отворена дискусия между участниците.

17 – 18 юни (събота – неделя)
ТЪРГОВСКИ ПАНЕЛ „Пазарище за сувенири”

В рамките на събитието музеи, фирми-производители, неправителствени организации, работещи в сферата на разработването на музейни сувенири, и други културни институции с тематична продукция, ще имат възможност да експонират и да продават свои продукти.

Търговският панел ще бъде разположен на територията на ЕМО „Етър” (Първоначалната локация на поляната край хотела беше променена от организаторите – бел. ред.). Пазарището за сувенири започва на 17 юни в 9:30 ч.

17 юни (събота)
ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА
„Дизайн-мислене”

Творческата работилница ще е демо-версия на продукт, който партньорите на ЕМО „Етър“ от Smart Fab Lab са разработили, водени от опита си като запалени туристи и в същото време дизайнери. Те имат желанието да предложат път към позитивна трансформация на музеите, за които сувенирът е важна част от общата им идентичност и визия.

Творческата работилницата е полезна първа крачка към преосмисляне на комплексния, сложен и интердисциплинарен процес, проблеми и задачи, пред които се изправя екипът на всеки музей, за да реши по съвременен, устойчив и професионален начин сувенирните си начинания.

„Творческа работилница по дизайн-мислене” започва в 9:30 ч. на 17 юни в лоби бара на Хотел „Странноприемница” в ЕМО „Етър”.

16-18 юни (петък – неделя)
ИЗЛОЖБА
„София за вкъщи”

В рамките на Първия национален панаир на музейните сувенири ще бъде представена изложбата „София за вкъщи” на Студио „Комплект”, която представя осем прототипи на сувенири за столицата. Изложбата може да бъде разгледана в ЕМО „Етър“ от 16 до 25 юни. Идеята на създателите й е чрез нея да зададат нови подходи в комуникацията с различни публики. „София за вкъщи” променя възприятието за идентичност на българските сувенири и разширява представата за тях чрез нови дизайн обекти. Представените прототипи имат висока художествена стойност, но заедно с това са функционални и говорят еднакво добре на българи и чужденци. Прототипите за сувенири изразяват уникалния поглед и експерименталния подход на новото поколение български дизайнери към темата. За целта са поканени осем дизайнери, които се изявяват в различни сфери – графичен и продуктов дизайн, мода, илюстрация и текстил, бижута.

Организатори на първия Национален панаир на музейните сувенири са Министерство на културата, сдружение „Български музеи“ и Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово в партньорство със Студио „Комплект“ и „Smart Fab Lab“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.