Днес е официалното откриване на „Смешен филм фест“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Смешен филм фест - 2014С колекция от неми филми на Белгийската кралска филмотека, днес в 18.00 часа, започва петото издание на „Смешен Филм Фест“. По габровски входът за откриването е свободен. Прочетете по-долу каква е селекцията от неми филми.

Повече за Смешен филм фест прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово тук.

Конкурсната програма ще започне още същата вечер с едно много силно присъствие – българската комедия „Живи легенди“. Прожекцията й е в 20.00 часа, а билетът е с цена 2 лв. На прожекцията ще присъства режисьорът на лентата Ники Илиев и част от актьорския състав. Във филма участват Орлин Павлов, Саня Борисова-Илиева, Ники Илиев, Димо Алексиев, Любомир Ковачев, Яна Маринова, Георги Кадурин и самият Микеле Плачидо. Филмът е с награди от ФФ Манхатън, Ню Йорк 2014 – Най-добър чуждестранен филм; Югоизточен Европейски ФФ, Лос Анджелис 2014 – официална селекция; ФФ Иския Глоубъл”, Италия – Фокус България, откриващ филм, МКФ Вама Вече, Румъния – награда за най-добра актриса – Саня Борисова, най-добър режисьор в категорията CineBlackSea – Ники Илиев.

Общо 23 заглавия от 13 държави ще можем да видим в тазгодишното издание на „Смешен филм фест“. Те са разделени във вече утвърдилите се програми – „Конкурс“, „Златни комедии“ и „Световен екран“ и допълнени с още по-богати съпътстващите събития, за които Габрово Daily вече информира.

Все повече филми идват специално за габровския фестивал и се превеждат и субтитрират специално за него. Такива тази година са например кипърският „Блок №12“, руският „Жалки тъпанари“ и френският „Сбогом Берта“.

Програмата на фестивала ще отбележи и 100-годишнината от рождението на Луи Дьо Фюнес с филма „Оскар“, който въпреки че се пропуска от телевизиите, се смята за един от най-силните на френския актьор. Специално място ще бъде отделено и в памет на Робин Уилямс. Филмът „Тежка сватба“, в който той си партнира с Робърт де Ниро, Аманда Сийфрид, Катрин Хейгъл, Сюзан Сарандън и още много звезди, ще бъде част от конкурсната програма.

Не са забравени и най-малките. Филмите през уикенда са подходящи за детска и семейна аудитория, а издателство „Миранда“ е подготвило и изненада за посетителите на филма „Астерикс и Обеликс. Бог да пази Британия“ – всяко дете ще получи към билета си и подарък – книга.

Касата на зала „Възраждане” ще работи от 21 до 27 октомври със следния график:

Всички делнични дни

от 17.00  до  20.00 часа

Събота и неделя

от 10.00  до  11.00 часа

от 15.30  до  20.00 часа

Какво ни очаква на откриването – повече за колекцията от неми филми на 21 октомври

Преследването на тиквите – 1907, 8 мин.

Режисьор: Етиен Арно

Купчина огромни тикви се изсипват от каруцата и всяват хаос в града, въвличайки хора и животни. С помощта на анимационни трикове тиквите преодоляват всякакви препятствия, влизат в домовете, излизат от комините, спускат се в канала. Навсякъде ги гонят преследвачите, сред които има и едно… магаре.

Пътуване до Юпитер – 1909, 10 мин

Режисьор, оператор и специални ефекти – Сегундо де Хомон

Кралският астроном и магьосник обещава на краля пътешествие до Юпитер и дори му показва различните планети през телескопа. Въодушевен, кралят заспива и извършва пътешествието до небето по стълба директно от леглото си.

Неуловимият крадец – 1908, 3 мин, откъс

За да се спаси от своите преследвачи – двама не много умни полицаи, хитроумен джебчия използва триковете на анимацията, като се престорва на плашило, покривка, змия и даже купчина тухли.

Коко опакова – 1950, анимация и специални ефекти, 6 мин

Eдин човек опакова всичко – дори рибките в аквариума и котката. Но мастиленият клоун Коко и кучето го надминават – опаковат дори водата и стълбището, че и въглищата парче по парче…

Коко и кокала – 1950, анимация и специални ефекти, 5 мин

Коко и кучето спорят за кокал и художникът им предоставя много възможности да се надпреварват. А накрая ги прибира в мастилницата, откъдето са излезли.

Една седмица – 1920, 19 мин

Режисьори: Бъстър Кийтън и Еди Клайн

Сватбените камбани звънят за младоженците Сибил и Бъстър. Щедър чичо подарява къща, която лесно се сглобява за една седмица. Но трябва да се следват номерата на сандъците в инструкцията, а отхвърленият ухажор на Сибил коварно ги подменя…


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.