Ученици от ОУ „Ран Босилек“ спечелиха националния музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ученици от ОУ „Ран Босилек“ с две първи места от XVI детски фолклорен фестивал „Орфеево изворче“ © Община Габрово
Ученици от ОУ „Ран Босилек“ с две първи места от XVI детски фолклорен фестивал „Орфеево изворче“ © Община Габрово

Габровчета спечелиха първи места в XVI-ия детски национален музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ 2016 г., който се проведе от 18-20 март в Стара Загора. Това са вокална група „Росна китка“ с награда в категория вокални камерни групи и хорове и театрална група „Босилечета“ в категория обреден фолклор, съобщават от Община Габрово.

В двете формации участват първокласници от ОУ „Ран Босилек“ с класни ръководители Анелия Димитрова и Мариана Драголова. „Въпреки че повечето от децата стъпваха за пръв път на истинска сцена, те се представиха като опитни изпълнители. Не се притесниха от строгото жури и направиха всичко, както го бяхме репетирали, а и по-добре, защото наистина искаха да покажат какво могат“, сподели Василка Петрова, ръководител на двете групи.

Под съпровода на Стефка Недкова – акордеон, момичетата от вокална група „Росна китка“ изпяха „Китчице, буйна лобода“ и „Червено цветенце“. Театрална група „Босилечета“ пресъздаде обичаите за Бъдни вечер и Коледа. За завършения вид на представянето на песните и възстановката на обичаите допринесоха народните костюми и реквизита, предоставени от ДФА „Габровче“, НЧ „Априлов – Палаузов“ и НЧ „Просвета – 1931“ – с. Новаковци.

В конкурса „Орфеево изворче“ се представиха повече от 1200 изпълнители от цялата страна в шест възрастови категории.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.