Гайтанджийски чаркове в ЕМО "Етър" © ЕМО Етър

„Етър“-а организира безплатно обучение по гайтанджийство

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Гайтанджийски чаркове в ЕМО "Етър" © ЕМО Етър
Гайтанджийски чаркове в ЕМО „Етър“ © ЕМО Етър

Етнографски музей на открито „Етър” в Габрово организира безплатно обучение на гайтанджии. Обучението ще се проведе от май до август тази година. След оценка на уменията от комисия, най-добре представилият се ще стане част от екипа на музей „Етър“.

Желаещите да се запишат могат да се свържат с уредник отдел „Занаяти” +35966810587 и +359884772156  до 15 април 2019 г.

Досега музеят организира обучения по бакърджийство, хлопкарство и мутафчийство. Обичаят гайтанджийство е представен автентично единствено в „Етър“-а.

Гайтанджийството – началото на вълненотекстилната промишленост на Габрово

Гайтанът е плетен вълнен шнур, който служи за украса на българските народни носии. Производството му възниква сравнително късно в края на ХVІІ век. Първоначално плетенето на гайтан е бавен и труден процес, извършван изцяло на ръка. Началото на механичното плетене се отнася към първите десетилетия на XIX век, когато се появява чаркът – първата българска машина.

Гайтанджийска одая в ЕМО "Етър" © ЕМО Етър
Гайтанджийска одая в ЕМО „Етър“ © ЕМО Етър

Развитието на гайтанджийството в Габрово започва през 30-те години на XIX век. Чарковете за плетене на гайтан се подреждат в специализирана сграда, наречена гайтанджийска одая. Те са с 8, 10, 12 калема, толкова са и нишките, от които гайтана се сплита.

Цялата му по-нататъшна обработка – пърлене, боядисване, подготовка за търговия, се извършва извън одаите, наричани бояджийни. Занаятът поставя основите на развитието на вълненотекстилната промишленост в Габрово.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.