Момчил Цонев гостува днес в Пловдив с новото си събитие „Нощ на историите“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Второто издание на новия формат “Нощ на историите” предстои на 27 септември в Пловдив като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Негов създател е габровецът Момчил Цонев – създател на Габрово Daily и на множество културни проекти в града като уличния фестивал 6Fest, историческата поредица „Габрово – живият град“, компютърната игра Gabroville и Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki.

Творци, журналисти и историци ще дадат един по-различен поглед към Града на тепетата. Участници ще бъдат Катрин Сариева, арх. Антоанета Топалова, д-р Петко Георгиев, Теодор Караколев и Моника Роменска.

Пловдивското издание на “Нощ на историите” ще бъде в “Петното на Роршах” на ул. “Йоаким Груев” 36 от 19:00 ч. на 27 септември. Входът е свободен.

“Нощ на историите” в Пловдив е част и от Фестивала за улични изкуства 6Fest в Капана. Неговата основна програма ще бъде на 28 септември на открита сцена “Ядрото” в Капана с вход свободен и с участието на професионални улични артисти от Театър на огъня и сенките Fireter, цирк “Играчка-Плачко”, “Вариете План Б”, Театрална компания SoulMade, Quick Hands Project, Куклен Театър „Мале-мале“. Вижте фейсбук събитието за 6Fest в Пловдив.

Първата “Нощ на историите” беше в София на 22 май 2019 г. и в нея своите истории разказваха писатели и поети – Аксиния Михайлова, Ангел Иванов, Виргиния Захариева, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков, Петър Чухов, Петя Кокудева, Румен Баросов и Стефан Иванов.

“Нощ на историите” е нов събитиен формат за разказване на живо, създаден от Момчил Цонев. Тя е продължение на историческите му начинания, обединени в сайта stornik.org. Момчил Цонев обяви наскоро и кампанията “Спаси спомен” – да съхраним изчезващите лични, семейни, родови и селищни истории, обичаи, стари думи, дори предмети. Всеки може да се включи в кампанията, като сподели спомен на имейл info@stornik.org или във Фейсбук – до “Спаси спомен” или в групите за истории и стари думи – “Имало едно време в България” и “Задруга на Стародумците”.

Кои са участниците в пловдивската “Нощ на историите”?

 Катрин Сариева е историк по образование, но я свързваме най-вече с галерия “Sariev Contemporary”, която основават заедно с Веселина Сариева през 2004 г. Три години по-късно двете създават и Фондация “Отворени изкуства”, популярна днес със събитието “Нощ на музеите и галериите – Пловдив”.

Арх. Антоанета Топалова е специализирала в Германия, Франция и Швейцария. През 70-те работи в екипа, който проектира ж.к. „Тракия” в Пловдив. В началото на 80-те ръководи проект за обновяване на квартал „Капана“, който да запази и неговия автентичен облик. Проектът е премиран на Световното биенале на архитектурата през 1985 г. Главен архитект на Община Пловдив в периода 1990-1992 г. От 1993 г. е управител на архитектурно студио “Урба-А” в Пловдив.

Д-р Петко Георгиев е главен библиотекар и завеждащ отдел „Специални сбирки” в Народна библиотека “Иван Вазов” Пловдив, която е и институционален партньор на пловдивската “Нощ на историите”. Той е етнолог и библиограф по образование с докторска дисертация по науки за културата. Автор е на десетки научни статии, а през 2019 г. с негово съавторство излиза албумът „Пловдив през обектива на първите фотографи“, посветен на 140-годишнината на библиотеката.

Теодор Караколев е журналист в регионални и национални медии, специализирал в сферата на културата и изкуствата. Част е от екипа на Фондация “Български архитектурен модернизъм”, с която популяризират архитектурата в България от 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век. През 2014 г. ръководи проект „Как и защо променяме сградите си?“, свързан с опазването на архитектурното наследство в Пловдив, част от Нощ на музеите и галериите в Пловдив. Има и две участия във фестивала за архитектура One Architecture Week.

Моника Роменска е художничка, част от авангардната група “Ръб”, основана в Пловдив от група съмишленици, сред които са още Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Димитър Митовски и др. “Ръб” е едно от първите неформални творчески обединения у нас през 90-те години. Моника Роменска е един от инициаторите за създаването на Център за съвременно изкуство в старата градска баня в Пловдив.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.