Музеят на образованието с външна изложба пред НАГ „Габрово – център на знание и просвета”

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Национален музей на образованието откри нова, външна експозиция „Габрово – център на знание и просвета” на 14 септември в пространството пред Националната Априловска гимназия.

Върху 16 табла са представени просветните традиции в килийното, взаимно и съвременно училище. Чрез фотодокументален разказ за училищата като сгради, символи, ритуали, учебна дейност, училищен живот и най-вече снимки на ученици от различни поколения експозицията се асоциира с един голям „градски“  училищен албум, който освен че дава информация,  предизвика спомени, свързани с училищния живот, създава самочувствие, чувство на принадлежност и гордост.

Експозицията е реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма „Култура 2020“.

Посланието към младите хора е да осъзнаят отговорността да пренасят добрите традиции и да не забравят завета на Априлов: „Имайте за свята длъжност да обичате отечеството си, както ще видите, чи обичат своето сичките европейци, и помагайте му сякакво и като свършите учението, върнете ся да му слугувате на потребите му и на нуждите му, както правят и другите народи“.

Ако в миналото върху бреговете на Янтра се заражда индустриалното чудо, то в центъра на Габрово повече от век и половина започва и се  развива една просветна традиция, която впечатлява силно и Балканския Колумб Феликс Каниц. Десетилетие след обявяването на Габрово за град  той го посещава и най-много се впечатлява от „първото национално българско училище, след което българското учебно дело е отбелязало извънредно бърз възход“. Целта на изложбата е да покаже този възход в Габрово, по повод обявяването на 8-вековното селище за град.

Припомняме, че пътеписът на Феликс Каниц е публикуван заедно с още любопитни текстове на пътешественици от Възраждането в книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” на Момчил Цонев и Даниела Цонева, част от историческата поредица „Габрово – живият град“.

Може да откриете книгите от поредицата „Габрово – живият град“ в книжарниците в Габрово „Том Първи“ и „Златев“. В София книгите се продават в книжарница „Български книжици“ (ул. „Аксаков“ 10, градинката на Кристал), която предоставя възможност и за онлайн покупка.

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ОТ ИСТОРИЧЕСКАТА РУБРИКА НА ГАБРОВО DAILY

Свещеници откриват собствени училища в Габрово през 19 век

Любопитни факти за великите габровци, местата и събитията от габровската история може да научите в Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.