Национален музей на образованието на 45 години © НМО Габрово

Националният музей на образованието чества 45 години

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Национален музей на образованието на 45 години © НМО Габрово
Национален музей на образованието на 45 години © НМО Габрово

Националният музей на образованието в Габрово чества 45 години от своето създаване на 18 май 2018 г. с „Ден на отворените врати“. Празничната програма тогава е кулминация на целогодишни събития, които се реализират под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Инициативите в „Деня на отворените врати“ носят логото на  Европейската година на културното наследство (2018), която акцентира  върху значението на неговото съхранение за бъдещите поколения, съобщават от НМО Габрово.

ПРОГРАМА – 18 май 2018, НМО Габрово

Празникът ще започне в 11 часа с водосвет и официално откриване на външна експозиция „Алея на знанието“. Темата  „Началото“ е свързана с развитието на днешния музей, който е наследник на държавния Училищен музей, създаден през 1905 г. в София по инициатива на проф. Иван Шишманов. Музеят, открит с основна задача да събира и съхранява важните за историята на българското учебно дело материали,  да подпомага самообразованието на учителите и да улеснява училищните власти при снабдяването с по-модерни учебни помагала, има трудна съдба. С влизането на България в Първата световна война Училищният музей е затворен и отново открит през лятото на 1922 г. По време на Втората световна война дейността му запада.

„Началото“ проследява етапите, през които преминава идеята на просветния министър Иван Шишманов – усилията през 50-те и 60-те години на миналия век за създаване на Просветно-педагогически музей към БАН, който във времето променя названието си – Музей на народното образование, Музей на българското образование… До решението на Министерски съвет през 1973 г. за създаване на Национален музей на образованието и откриването на постоянна експозиция в сградата на Априловска гимназия през 1986 г.

Историческият разказ от външната експозиция се пренася в Арт коридора на музея с фотоизложба „Пътят напред“. Двадесет табла със снимков материал хронологично разкриват труда на музейните ръководители и специалисти – уредници, фондовици, екскурзоводи, информатори, през 45-годишното съществуване на Националния музей на образованието.

Най-големите дарители в първите години от създаването на НМО – Министерство на народното просвещение, НИИО «Тодор Самодумов», Априловска гимназия, Исторически музей – Габрово, СК «УЧТЕХПРОМ», училища от София, Пловдив, Шумен,  бивши учители и просветни дейци – са показани в централното фоайе на музея.

„Денят на отворените врати“ ще продължи с представяне на международна пътуваща изложба „Пътят на образованието в славянския свят“ („Paths of education in the slavic world“) с участието на 13 държави – Беларус, Босна и Херцеговина, България представена от Националния музей на образованието, Хърватия, Чехия, Македония, Черна гора, Полша, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна. Проектът представя етапите на образование във всяка от страните с 6 теми: развитие на грамотността; значими просветители, педагози, личности; видове учебни заведения (сгради, училища); училищни уроци; учебници, помагала, методически ръководства; учебни пособия и училищно оборудване.

Дебютът на изложбата беше в края на 2016 година в Любляна. През юни тя ще бъде показана във Варна и през есента отново ще се върне в НМО, когато е второто международна инициатива под знака на 45-годишнината – научна конференция „Музеите и училищната история“

След обяд празникът, който съвпада с Международния ден на музеите, включва събития, свързани с педагогическата и музейна колегии – публичен урок „Европейският опит и Българското възраждане“ с преподаватели и ученици от НАГ, среща на поколенията и афтърпарти от 16.30 часа.

Директорът на НМО г-жа Мая Карагьозова ще връчи Почетния знак на институцията на дългогодишни музейни работници с принос за нейното развитие.

Повече за Национален музей на образованието може да прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.