Национален музей на образованието с изложба в Президентството за 24 май

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

НМО с изложба в ПрезиденствотоНационалният музей на образованието в Габрово ще гостува с изложба в сградата на Президентството по повод 24 май – Деня на славянската писменост и култура.

Над 30 културни ценности от фонда на музея ще бъдат изложени в Гербовата зала в деня на отворените врати. Сред тях са ценни археологически находки от българските столици Плиска и Преслав (керамични плочки с кирилски текстове, писала); първи буквари (на Марко Теодорович – 1792 г. и Георги Бусилин – 1844 г.); „Болгарска граматика” (1835 г.) и „Христоматия славянскаго язика” (1852 г.) на Неофит Рилски; книгите на Васил Априлов „Денница на новобългарското образование” и „Българските книжници …”; първата печатна книга на новобългарски език „Неделник” на Софроний Врачански и първоизточникът за написването й (от личната библиотека на Васил Априлов) „Кириакодромион” на архимандрит Неофит Теотокис; „Славяноболгарское детеводство” на Емануил Васкидович и Неофит Бозвели.

Поканата към Националния музей на образованието е отправена от г-жа Екатерина Захариева – началник на кабинета на Президента на Република България, съобщиха от габровския музей.

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.