Национален музей на образованието с изложба „Учениците имат должност“ в Пазарджик

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Изложба на НМО - Габрово "Учениците имат должност" в ПазарджикНационален музей на образованието – Габрово гостува в Пазарджик с изложбата „Учениците имат должност”. Експозицията ще бъде разположена в къща-музей „Константин Величков” от 16 март до 30 април 2015 г., всеки работен ден от 9.00 до 17.00 часа.

Изложбата е посветена на дисциплината и поведението на учениците още от Възраждането. Проследено е създаването и историята на училищните правилници. Неофит Рилски, първият учител в Габровското новобългарско училище, съставя през 1837 г. първия оригинален Училищен дисциплинарен правилник. Той добива национално значение като единна регламентация на реда в българското възрожденско училище. Правилата за поведение на учениците са поместени най-напред във взаимоучителните таблици под надслов „Учениците имат должност”.

Посетителите ще видят наградите за добрите ученици и наказанията за ленивите и непослушните. Проследява се развитието на управлението и уредбата на училищата – съставяне на учебни програми, възпитателни мерки, определяне задълженията на родителите и децата. Акцентирано е върху управлението и регламентирането на учебното дело след Освобождението, правилници и наредби за провеждане на учебните занятия, за поведението на учениците, въвеждането на униформено облекло.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.