230 години от рождението на Васил Априлов през 2019 г. Източник: Габрово - живият град

Националната библиотека в София показва оригинала на Априловото завещание

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

230 години от рождението на Васил Априлов през 2019 г. Източник: Габрово - живият град
230 години от рождението на Васил Априлов през 2019 г. Източник: Габрово – живият град

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София ще покаже пред публика оригинала на завещанието на благодетеля Васил Априлов – „Духовное завещанiе Василiя Евстатьева сына Априлова”, писано от възрожденеца през 1844 г. в Одеса.

Това ще се случи на 19 юли, когато Националната библиотека организира Ден на отворените врати – от 10 до 16 часа. Официалното представяне на ръкописа и на фототипното издание “Заветът”ще започне в 11:00 часа в Централното фоайе на Библиотеката.

Завещанието на Априлов е безценен документ, сравним с личните бележници на Левски, Ботев и Раковски, част от колекцията „Български исторически архив”, споделят от НБКМ. Повод за събитието е 230-годишнината от рождението на видния български и габровски просветител, която предстои на 21 юли.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Музеят на образованието с изложба на гоблени и плетени картини, посветена на 230-та годишнина от рождението на Васил Априлов 

21 юли 1789 г. – роден е Васил Априлов


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.