Ела на седянка в Етъра да свършиш някаква работа, докато си почиваш

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Седянка © ЕМО "Етър"
Седянка © ЕМО „Етър“

Седянка от едно време ще видим в ЕМО „Етър“ в Габрово. В миналото седянката е била най-разпространената форма за развлечение на младите, тъй като на нея са ставали срещите, харесването, влюбването. Там младите хора имали по-голяма свобода за близост и изява на чувствата си, а девойките показвали сръчността и уменията си в домашните занятия, за да могат да бъдат харесани и избрани за съпруги.

Едва ли един млад човек може да си го представи, но искрите на любовта в миналото са пламвали не в дискотеката или на домашен купон, а по време на седянка. Днес е малко вероятно, докато се забавляваш с приятели да довършиш част от работата, която ти е останала през деня. Ако ти хрумне да го направиш, околните биха помислили, че си работохолик.

В миналото обаче това е било напълно естествено. И се е случвало по време на седянката. Дори имало опасност да помислят една девойка за мързелива, ако не си носи ръкоделие или не върши някаква работа там, където се събирали всички нейни връстници – на седянката. Когато са били млади, бабите ни дори казвали „Я, да взема да свърша нещо, докато си почивам”.

На 2 април от 11:30 ч. до 13:30 ч. в ЕМО „Етър” – Габрово, под мотото „Седянката – вчера, днес и утре”, посетителите ще могат да се насладят на една съвременна интерпретация на седянка. Събитието е част от „Европейските дни на художествените занаяти“ в ЕМО „Етър“ (ВИЖТЕ ПРОГРАМАТА ТУК). Ще бъдат показани три вида приложни изкуства – декупаж (Велимира Христова) , плетене на една кука (Искра Иванова) и изработка на бижута (Ивета Атанасова). Всички посетители, освен че ще могат да наблюдават творческия процес, ще могат да се включат и самите те да творят. Седянката ще е придружена с базар от изработените изделия. Който желае, ще може да отнесе нещо за спомен.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.