Рекордните над 90 занаятчии събира от днес панаирът в АЕК „Етър”

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Панаир на народните занаяти в Етъра 2014Рекорден брой майстори-занаятчии – над 90, събира от днес XII международен панаир на народните занаяти, съобщи в. „100 вести“.

Международното издание на панаира на народните занаяти се откри официално днес от 11,30 часа, но майстори от страната и чужбина се настаниха в чаршията от вчера, когато започна традиционната майсторска надпревара. Тази година за първи път за голямата награда „Сребърната хлопка“ ще се състезават майстори и от чужбина. Освен българските участници в състезанието по грънчарство се включиха занаятчии от Сърбия, Румъния и Турция.

В трите панаирни дни организаторите от АЕК „Етър“ са се погрижили да предложат интересни занимания и за най-малките посетители – децата.  Детският кът в музея ще бъде отворен, а в него ще предложат занимания различни „работилници“. Днес малчуганите ще могат да правят гривнички от мъниста. На 6 септември ще се учат да рисуват върху листа от бръшлян, а на 7 септември – да се занимават с пирография и рисуване върху к е р а м и ч н и чинийки.

Многобройните посетители на панаира ще могат да се насладят на богата фолклорна програма с участието на прочутия Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

Както на всеки панаир, гостите ще могат да видят и традиционните за региона демонстрации печене на сливи, боядисване с растителни багрила, плетене на гайтан и плетене с царевична шума.

На 7 септември от 14 часа започва юбилейното тържество, посветено на 50-годишнината на АЕК „Етър“.

Пълният текст на новината четете във в. „100 вести“,  5 септември 2014 г., “Рекорден брой – над 90, занаятчии събира от днес панаирът в АЕК „Етър”, автор Надежда Тихова

100vesti-about


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.