VI а клас на ОУ „Неофит Рилски” – Габрово. Вдясно долу директорът Мая Колева © НМО

Над 600 българчета събра Националният музей на образованието само през ваканцията

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

VI а клас на ОУ „Неофит Рилски” – Габрово. Вдясно долу директорът Мая Колева © НМО
VI а клас на ОУ „Неофит Рилски” – Габрово. Вдясно долу директорът Мая Колева © НМО

Над 600 деца от цялата страна се включиха в инициативите на Националния музей на образованието в Габрово през есенната ваканция тази година. Припомняме, че проявите са под надслов „Техният ден – времена, събития и личности” (ОЩЕ ЗА ПРОЯВИТЕ ТУК).

Този ноември събитията в НМО Габрово са посветени на 95 години от първото честване Деня на народните будители. На всички ученици музеят предлага новия си филм за зараждането, развитието и превръщането на Първи ноември в общонароден и официален за България празник.

КАК СЕ Е ПРАЗНУВАЛ ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИ В МИНАЛОТО?

Ден на народните будители: Животът е ценен, когато е вдъхновен от стремеж

Училище във Варна е учредило Априловска награда

По желание на посетителите се прожектират тематични видеофилми, изработени от НМО. 70 деца от ОУ „Васил Априлов” – Варна избраха филма за Благодетеля от Габрово Васил Априлов „Ние живеем за нашите потомци”, посетиха гроба на Априлов и споделиха, че на входа на тяхното училище има барелеф на патрона. За талантливите и изявени деца от варненското училище е учредена Априловска награда.

Ученици от Раднево, Троян, Горна Оряховица, В. Търново, Стара Загора, София гледаха късометражните филми „Д-р Петър Берон”, „Неофит Рилски”, „Просветни традиции и модерни времена”.

Някои деца предпочетоха играта с тематични пъзели с образи на народни будители, други – ролеви игри в двете възстановки на музея – на Килийно и Взаимно училище.

Във възстановката на килийно училище в НМО © НМО
Във възстановката на килийно училище в НМО © НМО

За техните учители и придружаващи ги родители НМО предложи изложбата, посветена на Пенка Касабова – първата българска с висше образование по специалността Предучилищно възпитание, оставила значителна следа в историята на българската педагогика. Музеят е подготвил и специална тематична витрина за Никола Живков във връзка със 135 години предучилищно образование в България.

Деца изпитаха „наказанията“ и „похвалите“ във възрожденско училище

В месеца под надслов „Техният ден – времена, събития и личности” се включи и Есенната занималня, организирана от ИМКА – Габрово, която избра урок в Школото на даскал Неофит. Децата анимираха с интерес  „наказанията” и „похвалите” в килийното училище и се представиха блестящо в „Изпитанието”.

Основно училище „Неофит Рилски” – Габрово посети НМО в деня на 90-та си годишнина, за да връчи 40 награди на най-добрите и най-талантливи ученици, издигнали авторитета на училището.

„Дойдохме в Националния музей на образованието, защото е  единствен в България, един от символите на просветата, храм на знанието. На колегите им прилича да са точно в този храм на Първи ноември“ – каза Мая Колева, директор на ОУ „Неофит Рилски”. „Днес будители са съвременните учители, от които зависи бъдещето на нацията. Тази година отбелязваме 90 години от създаването на нашето училище и решихме, че музеят е най-подходящото място за празник.”

За Анатолий Антов, учител по история и география, това е мястото, на което е бил всяка година на 1 ноември:  „Всяка година на тази дата водя тук учениците, на които съм класен ръководител. Това е свято място, пред което аз се прекланям и възхищавам! Днес в музея е VI а, другата година ще е VII а и пак ще дойдем.”

Освен организирани прояви през Есенната ваканция музеят беше посетен от десетки семейства от различни градове в страната.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.