Надежда Савова - Григорова - Хлебна къща Габрово

Габровката Надежда Савова-Григорова сред най-успешните млади българи в проекта „40 до 40“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Надежда Савова - Григорова - Хлебна къща ГабровоГабровката Надежда Савова-Григорова беше избрана сред най-успешните млади българи под 40-годишна възраст в проекта „40 до 40“.

Д-р Надежда Савова-Григорова е създател на първата Хлебна Къща в дома на прабаба й в Габрово. Основател е на Международния Съвет на самодейните средища като световна мрежа от културни центрове през 2008 г. Хлебната къща в Габрово е популярна с дейността на Народно читалище „Св.св. Дамасик и Онуфрий Габровски – 2011”.

За Хлебната къща Надежда споделя, че е точка на единството. „Представете си малка къща, няколко стаи, където много различни хора, включително и такива от институции, се събират безплатно и съвсем доброволно, за да месят хляб заедно и да споделят историите си. Получават се едни прекрасни изживявания, защото това са едни регулярни, ежеседмични събития. Всяка седмица, минимум веднъж хората се събират в тези седем града. Дори и на повече места, където имаме обучени доброволци, които правят такива месения, без да имат конкретно място“, споделя Надежда.

„Развихме модел на социално предприятие, защото осъзнахме, че е много трудно постоянно да разчитаме само на доброволци или на проекти. За да имаме някаква устойчивост, трябва да се самоиздържаме. Така създадохме две фурни. Едната е в Габрово, т.е. там има две хлебни къщи – едната е моята, а другата е фурна, в която деца от дома за деца, лишени от родителски грижи / две момичета и едно момче/, станаха хлебари. И тримата са над 18 години, така че могат официално да работят. Те правят и продават най-хубавия хляб в Габрово. В другата фурна е в София, където моят съпруг е майстор хлебар. Той има желание да обучи и други хора, които имат интерес. В момента изчакваме да се появи човек от уязвима група, който да вземем като чирак, като продавач. Например човек със Синдрома на Даун спокойно може да е продавач, незрящи хора също ще ангажираме“, разказва Надежда Савова-Григорова.

Проектът „40 до 40“ на „Дарик радио“ представя българи до 40 години, които могат да бъдат пример за успех. Те работят в различни сфери – предприемачество, технологии, бизнес, финанси, изкуство, наука и т.н.

Вижте още новини за Хлебната къща и Обществен клуб фурна в Габрово:

„Жива седянка“ правят в Обществен клуб фурна на 28 януари

Кръжок по шиене на традиционен и модерен гайтан в Габрово

„Обществен клуб фурна“ в Габрово стана на 1 година (щастливата история)

Фотография: БНТ


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.