ДТ "Рачо Стоянов" Габрово © Габрово Daily

Театралният фестивал „Соло акт“ в Габрово приключи (НАГРАДИТЕ)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Осмото издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово приключи. Вижте кой моноспектакъл спечели вота на публиката и кои представления бяха наградени от професионалното жури. Актьорът Димитър Маринов осигури специална награда – участие в негов майсторски клас.

Отличени актьори за женска и мъжка роля в категорията „Изкуството на актьора в моноспектакъла“ са: Йорданка Стефанова за превъплъщението ѝ в „Хроника на едно убийство“, реж. проф. Ивайло Христов, и Александър Валериев за ролята му в „Писмо до съветско другарче“, реж. Николай Гундеров.

Наградата за режисура в категорията „Изкуството на режисьора в моноспектакъла“ грабна актьорът Милко Йовчев. Журито я присъди за режисирането му на публиката по време на спектакъла „Списък на всички страхотни неща“. Актьорът я посвети на режисьора на спектакъла – Боряна Йовчева.

Наградата за сценография в категорията „Изкуството на художника в моноспектакъла“ получи Майа Петрова за сценографията ѝ в детския куклен спектакъл „Не си търси белята“ на реж. Ваня Иванова.

Наградата за музика в категорията „Изкуството на композитора в моноспектакъла“ отиде при Милен Апостолов за работата му в постановката „Полетът на къртицата“.

Призът за най-добър спектакъл журито присъди на постановката „Плач на ангел“ от Стефан Цанев. Моноспектакъл на актьора Христо Мутафчиев и режисьора Стоян Радев. Наградата обяви и връчи кметът на Габрово Таня Христова.

Всеки от отличените творци получи статуетка със символа на фестивала – петел, и парична сума в размер на 700 лв., осигурена от местни фирми, спонсорирали „Соло акт“. Наградените представители на държавни културни институти ще получат допълнителна парична сума за участието си от Министерство на културата.

Специалната награда от актьора Димитър Маринов спечелиха младите творци Иванка Шекерова и Ивелин Николов. Те ще участват в майсторския му клас „Актьорска академия за екранни изкуства“, който ще се проведе тази есен в София. Участието им се поема с пълна стипендия от Димитър Маринов и със съдействието на Съюза на артистите в България. Експертното жури отличи играта на Иванка Шекерова в моноспектакъла ѝ „Провинциални истории“ и превъплъщението на Ивелин Николов в детския куклен спектакъл „Не си търси белята“. Известният в Холивуд български актьор лично избра габровския театър и фестивала „Соло акт“, където дари двете места за участници в майсторския му клас.

Наградата на публиката отиде при постановката „Хомеопатия за душата“ на Димитър Иванов-Капитана и Емил Йорданов. Те спечелиха наградата „Гласът на публиката“ с общо 81 гласа от всички зрители, посетили форума през шестте дни.

Още една извънредна награда беше присъдена на осмото издание на „Соло акт“. Габровските театрали отличиха актьора Андрей Карай и спектакъла му „Изповед“ с реж. Сергей Павлюк. Продукцията на Николаевския драматичен театър от Украйна не участва в конкурсната програма поради невъзможността на актьора да напусне страната си. Публиката го гледа на видеозапис. Инициатори на специалната награда са Държавен куклен театър – Габрово и Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Тя е израз на подкрепа към актьора, Николаевския театър и Украйна.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.