Ансамбъл "Българе"

Ансамбъл „Българе“ и още много музика и танци в „Етър“-а за традиционния Панаир (ПРОГРАМА)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Фолклорен ансамбъл „Зипка“, Хърватия
Фолклорен ансамбъл „Зипка“, Хърватия

Очаква ни музикална и танцова програма в на 2,3 и 6 септември в рамките на ХV Международен панаир на традиционните занаяти. Изпълненията ще бъдат на Откритата сцена в Етнографски музей на открито „Етър“.

2 септември
11:00 ч. Откриване на ХV Международен панаир на традиционните занаяти;
11:30 – 12:15 ч. Национален фолклорен ансамбъл „Българе“;
15:00 – 15:45 ч. Национален фолклорен ансамбъл „Българе“;
15:45 – 16:30 ч. Фолклорен ансамбъл „Зипка“, Хърватия;

3 септември
11:30 – 12:00 ч. Вокална група „Авигея“, София;
12:00 – 12:45 ч. Габровски фолклорен ансамбъл „Сивек“;
15:00 – 15:30 ч.Вокална група „Авигея“, София;
15:30 – 16:15 ч.Фолклорен ансамбъл „Зипка“, Хърватия;

6 септември
11:30 – 12:30 ч.„Димитър Льолев квартет“, София;
15:00 – 16:30 ч. Оркестър „Габрово“

КАКВО ОЩЕ ВКЛЮЧВА ПАНАИРЪТ НА „ЕТЪР“-А ВИЖТЕ ТУК

ХV-ият Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър“ идва с много новости

Национален фолклорен ансамбъл „Българе“

Ансамбъл "Българе"
Ансамбъл „Българе“

Всичко започва с една идея. Христо Димитров мечтае да създаде грандиозен фолклорен спектакъл, който в седем музикално-танцови картини да покаже най-характерното от музиката, песните, танците и народо-психологията на българите от седемте етнографски области – Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа и Тракия.Скоро той осъзнава, че за да бъде изпълнен подобен спектакъл, трябва да бъде създаден елитен професионален ансамбъл от фолклорни изпълнители. С помощта на британеца Ян Андерсен, който финансира проекта, и упоритостта на Христо и сестра му Елена Димитрови на 1 октомври 2002 година е създаден първият частен фолклорен ансамбъл в България – „Българе“. Към 2017 г. ансамбъл „Българе“ е реализирал 5 големи авторски спектакъла, изнесъл е над 1500 концерти, много от които благотворителни, в България, както и в 21 държави по света. Това е първият български фолклорен ансамбъл гастролирал на Бродуей в Ню Йорк (САЩ).

Вокална група „Авигея“

Вокална група „Авигея” обединява Александра Василева, Ралица Кирилова и Сибина Раденкова, които творят своя авторска музика и разпространяват фолклорното богатство на България.Те вдъхват нов живот на българската народна музика, за да може тя да достига до широката публика. Всяка от певиците в състава има дългогодишен опит и творчески постижения, както в България, така и в други страни. Водени от идеята, че това, което ни отличава и съхранява като народ е именно богатството на фолклора ни, талантливите млади певици създават авторски песни в този жанр. Репертоарът на вокална група “Авигея” освен авторски, включва автентични и популярни песни от българския фолклор.

Габровски фолклорен ансамбъл „Сивек“

Ансамбъл "Сивек"
Ансамбъл „Сивек“

Фолклорен Танцов Ансамбъл „Сивек” е най-дългогодишната формация в Габрово. Началото на състава е поставено през 1963 г. 53 години творчески план означават три поколения танцьори. „Сивек“ е единствена институция в областта на културата, а може би и във всички сфери на живот в града. Ансамбълът има повече от 50 излизания зад граница Ръководители са известните хореографи Валентина Маринова и Лилия Стойнова.

Димитър Льолев

Роден на 7 януари 1973 година в България, Димитър Льолев завършва Средното музикално училище в Пловдив със специалност фагот и пиано. По-късно започва да свири на саксофон. През 2014 година, Димитър Льолев слива елементи от фолклорната и джазовата музика в своя умело балансиран музикален облик, за да събере музикантите Борислав Петров (барабани), Антони Дончев (пиано) и Борислав Таслев (контрабас) за записа на новия му албум „Родополоджи”, който съдържа 9 негови авторски композиции.

Оркестър „Габрово“

Оркестър Габрово
Оркестър Габрово

Оркестър „Габрово” е формация, създадена през 2010 година, обединяваща два утвърдени през годините оркестъра: Представителен духов оркестър и Оркестър “Габрово”. Безспорните музикантски качества на изпълнителите от двата състава, за които говорят многобройните им награди и богатият репертоар, дават възможност на новосъздадената формация за по-голяма гъвкавост при участие в събития с различна насоченост. Жанровият диапазон на бенда включва: популярна музика, джаз, народна музика, маршове, класически произведения. Оркестърът е инициатор и организатор на Биг бенд парад, който се провежда през май в рамките на Международния фестивал на хумора в Габрово.

Детска вокална група „Новомахленчета“

Детска вокална група „Новомахленчета” е създадена през 2013 г. в НЧ „Зора-1872” кв. Нова Махала. За тези 4 години имат участия в десетки фестивали и конкурси. През 2017 г. участията са – „От нищо – нещо“ с. Съботковци, ФФ „Павликени” – поощрителна награда, ФФ „Песни в полите на Балкана“ с. Жълтеш, ФФ“Фолклорни пътеки“ парк „Незабравка“, ФФ „Фолклорен извор“ с. Царевец, Свищов – златен медал, Фолклорен конкурс „Усукано по колофарски“ гр. Килифарево, Празник на пестила с. Борики.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.