Етнографски музей на открито "Етър" Габрово © ЕМО "Етър"

Музей „Етър“ стана първият български музей, носител на международната награда „Жива“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

РЕМО „Етър“ – Габрово стана първият български музей, носител на една от двете големи международни музейни награди – наградата „Жива“ за най-добър музей от славянска държава.

Международната фондация „Форум на славянските култури“ (FSK) връчи отличието в категория „Най-добър обект на културното наследство“ на Регионален етнографски музей на открито „Етър” – Габрово. Специалната церемония се е състояла в сръбската столица Белград, споделят от музея в Габрово.

20 музея от 11 славянски държави са участвали в конкурса за наградата „Жива“. Журито на наградата е било съставено от 13 музейни експерти от славянски страни и Европейската музейна академия.

„Присъствието на български музей на този форум е голяма чест за нашата страна. Тук, ние българите, се чувстваме сред близки хора, усещаме доверие и сериозна подкрепа. Защото всички сме посветили своята дейност на една важна мисия – да работим за утвърждаване на славянската култура в глобалния свят. Културните постижения на славянската общност са световен феномен, без който не може да се обясни същността на човешката цивилизация. Всяка от присъстващите на този форум организации представя славянството, макар от различен поглед. Ако влезете в българския музей „Етър“, на който съм директор, ще откриете много и от миналото на своите народи. Благодаря от името на екипа си, че сме част от това голямо за славянския свят събитие“, коментира проф. д-р Светла Димитрова, директор на музей „Етър“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.